GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja slovenskih narodnih obveznica u prva dva dana premašila očekivanja

Prodaja slovenskih narodnih obveznica u prva dva dana premašila očekivanja
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 08:28
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Nakon prva dva dana prodaje prvih javnih obveznica u Sloveniji, distributeri ocjenjuju da upisi državnih obveznica s kamatom od 3,4 posto idu u skladu s očekivanjima ili čak nešto bolje.

Do sada su većinu javnih obveznica kupovali mali, neobrazovani ulagači koji još nemaju otvoren račun za trgovanje i prvi put izlaze na tržište kapitala. Da bi emisija bila uspješna, investitori moraju kupiti ukupno 250 milijuna eura obveznica, a svaki pojedinac mora kupiti najmanje tisuću, a najviše 100 tisuća eura.

Distributeri, a to su NLB, NKBM, BKS banka, SKB banka i burza Ilirika, uključujući i poslovnice Pošte Slovenije, javljaju da su se ulagači u prva dva dana registracije javnih dionica sve češće raspitivali o načinu kupnje i konkretnim troškovima vezanim uz to. obveznice.

Mnogi investitori već su se odlučili na kupnju. tijekom prva dva dana registracije uglavnom su se odlučivali oni koji još nisu imali račun za trgovanje, kaže Gal Perhaj, voditelj brokerske grupe u NLB-u: "Taj omjer je 30 prema 70. 30 posto za one koji imaju račun za trgovanje." otvorenog računa za trgovanje i 70 posto koje još nemaju. Tako su novi klijenti vidjeli priliku u samom ulaganju, odnosno da po prvi put upoznaju financijsko tržište."

Sličan trend zabilježen je i na burzi Ilirika. Predsjednik Uprave Igor Štemberger ocjenjuje ovo ohrabrujućom informacijom: "To je dobra vijest, što znači da je proizvod privukao i one koji još nisu bili uključeni u tržište kapitala."

Svrha izdavanja javnih obveznica s rokom dospijeća od tri godine je upravo popularizacija slovenskog tržišta kapitala s obveznicom koja je i po sigurnosti i po prinosu usporediva s bankovnim depozitima.

S obzirom na to da su lani u studenom, prema podacima Banke Slovenije, slovenska kućanstva imala 26,2 milijarde eura depozita u bankama, prema procjenama stručnjaka, načelno neće biti teško prikupiti 250 milijuna eura.

- Teško je unaprijed vidjeti, ali nakon prva dva dana mislim da ne bi trebalo biti brige - kaže Štemberger.

Kupnja javnih obveznica trajat će do sredine veljače, svaki pojedinac može upisati jednu do 100 obveznica, odnosno od 1.000 do 100.000 eura, prosječan iznos upisa u NLB-u u prva dva dana bio je oko 30.000 eura, što je također granica na kojoj neće biti potrebno plaćati porez na kamate.

Tagovi: narodne obveznice, obveznice, slovenija, ilirika, pošta slovenije, nlb, nkbm
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia se oporavila, S&P 500 i Nasdaq porasli
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nvidia se oporavila, S&P 500 i Nasdaq porasli
NEW YORK - Oporavak Nvidijinih dionica predvodio je S&P 500 i Nasdaq Compositeveći u utorak, dan nakon rasprodaje u divu za proizvodnju čipova.
Kakve se cijene u Grčkoj mogu očekivati do kraja ljetne sezone 2024. godine?
PUTOVANJA
Kakve se cijene u Grčkoj mogu očekivati do kraja ljetne sezone 2024. godine?

ANALIZA - Grčka, sa svojim bogatim povijesnim naslijeđem, prelijepim plažama i gostoljubivim stanovništvom, već dugi niz godina predstavlja omiljenu destinaciju za ljetovanje mnogih turista, uključujući i Srbe.

Oporavak bitcoina, snažan uzlet solane
KRIPTOVALUTE
Oporavak bitcoina, snažan uzlet solane
NEW YORK - Kriptovalute su u utorak snažno porasle, dan nakon što je bitcoin pao na ispod 60.000 dolara prvi put od početka svibnja, što je dovelo do široke rasprodaje kripto imovine.
Zagrebačka burza: Končar u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar u fokusu investitora
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi ponovo donio različite smjerove indeksa i nešto bolji promet.
Premija osiguravatelja u prvih pet mjeseci porasla 11,4%
RAST
Premija osiguravatelja u prvih pet mjeseci porasla 11,4%
ZAGREB - Ukupna naplaćena premija društava za osiguranje u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 776,7 milijuna eura, što je 11,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE