GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači oružja očekuju pune knjige narudžbi

Proizvođači oružja očekuju pune knjige narudžbi
ORUŽJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2022 / 11:20
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Ruska invazija na Ukrajinu pogurala je potrošnju na oružje na vrh liste prioriteta u europskoj politici i mogla bi najaviti novu eru kupnje koju predvodi Njemačka, izjavljuju proizvođači oružja na sajmu vojne opreme u Saudijskoj Arabiji.

Ovogodišnji Svjetski sajam obrane, na kojem europski Airbus, MBDA i Leonardo izlažu zajedno s gotovo 600 kompanija iz cijelog svijeta održava se u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, najvećeg napada jedne europske zemlje na drugu u posljednjih 70 godina, ističe Reuters.

Rat u Ukrajini ponovno je potaknuo zanimanje za sigurnosna pitanja, nakon višegodišnjeg smanjenja izdataka za obranu u Europi i zasićenosti vojnim pitanjima nakon NATO-va neuspjeha u Afganistanu.

Njemačka je dugo vojsci dodjeljivala minornu ulogu u vanjskoj politici, a sada je najavila znatno veću potrošnju na vojnu opremu i oružane snage. Sličnim putem planiraju krenuti i Danska i Poljska.

"Desetljećima je vladao mir i ljudi su mislili da će tako biti zauvijek. Nažalost, ta se pretpostavka pokazala pogrešnom", rekao je za Reuters Hristo Ibouchev iz bugarskog proizvođača vatrenog oružja i streljiva Arsenal.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da bi Berlin od SAD-a mogao kupiti 'nevidljive' vojne avione F-35, dodavši ipak da će sofisticirano oružje nabavljati od europskih konzorcija.

Vlada će u ovoj godini izdvojiti 100 milijardi eura za jednokratno povećanje izdataka za obranu, rekao je Scholz krajem veljače, više nego dvostruko više nego u 2021. godini kada je za obranu izdvojila 47 milijardi eura.

"Njemačka najava sama po sebi označava novu eru obrambenih izdataka za EU, bude li provedena u djelo", rekao je za Reuters Andrew MacDonald, čelnik Jane's Defense Budgetsa, predviđajući da će tako veliku promjenu političke kulture vjerojatno slijediti i drugi.

Neki čelnici kompanija sumnjaju da će povećanje biti dramatično, žale za, kako kažu, godinama slabih ulaganja i procjenjuju da će države ostati samo na riječima.

Drugi pak tvrde da države EU-a, nakon, po njihovim riječima, višegodišnje ruske agresije, poput aneksije Krima u 2014. godini, već pridaju više pozornosti sigurnosti i da je aktualni rat samo ubrzao njihove planove.

Rusija napad na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom", podsjeća Reuters.

"Uloga obrane dramatično se mijenja", rekao je jedan europski izvršni direktor, procjenjujući da je poticaj većoj potrošnji na obranu rat u Ukrajini ali i politika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "Prvo Amerika" koja je naglasila potrebu za oslanjanjem na vlastite snage.

Na sajmu u Saudijskoj Arabiji ruski proizvođači oružja predstavili su precizne vođene projektile i topove, poput onih koje ruske snage koriste u opsadi ukrajinskih gradova.

Ruski poslovni čelnici nisu željeli reći mogu li njihove tvrtke još uvijek dobiti novac za izvoz, s ozbirom na sankcije uvedene ruskim bankama i drugim kompanijama kako bi se nanijela šteta ruskom gospodarstvu, napominje Reuters.

Zapadni poslovni čelnici kažu da će sankcije otežati, ali ne i onemogućiti plaćanje ruskim tvrtkama.

Ukrajinska ponuda oružja predstavljena je u odvojenom prostoru koji je gotovo prazan. Oklopna vozila i drugo oružje bit će vraćeni u zemlju i poslani na bojišnicu čim sajam završi.

"Ukrajina je objavila izvanredno stanje i sve što ukrajinska vojska može iskoristiti bit će joj na raspolaganju", rekao je jedini predstavnik ukrajinskog državnog proizvođača vojne opreme.

Tagovi: trgovina oružjem, industrija oružja, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE