GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači sira traže manji PDV na sir

Proizvođači sira traže manji PDV na sir
SIRARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2022 / 20:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Europske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primjerice, u Italiji je ta stopa 4 posto, Francuskoj 5,5 posto, u Njemačkoj 7 posto, dok je u nas PDV na sir 25 posto.

Zato su proizvođači paškog sira i mali mljekari Vladi uputili zahtjev u kojem traže smanjenje te - smatraju - previsoke stope poreza na dodanu vrijednost. Dođe li do toga povećala bi se potrošnja sira, a i cijena bi mu bila niža.

Bez poreznog rasterećenja, poslovna perspektiva sirarima ne miriše na dobro, piše HRT.

“Udruga proizvođača paškog sira zajedno s Udrugom hrvatske male mljekare odlučila je pokrenuti zahtjev za smanjenje PDV-a na sir i na mliječne proizvode. Naime, imamo najveću stopu PDV-a na sir i mliječne proizvode od svih zemalja članica Europske unije. Samo za usporedbu, u Sloveniji je ta stopa PDV-a 9,5 posto, u Italiji i Španjolskoj je 4 posto, u Irskoj je 0 posto stopa PDV-a”, rekla je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Otoka Paga.

“Evo, mi predlažemo stopu PDV-a od 0-5 posto. Znači, prihvaćamo i 5 posto kao nekakvu normalnu stopu za PDV za mliječne proizvode”, rekao je Šime Gligora, direktor sirane.

“Ono što je nelogično je da je PDV na mlijeko 5 posto i država subvencionira proizvodnju mlijeka i potiče ga, a s druge strane je tako visok PDV na sir i mliječne proizvode”, dodala je Pernar Škunca.

Ima još nelogičnosti. Državni nameti, kažu, ugrožavaju konkurentnost hrvatskih sireva.

“Umorio sam se od puste birokracije, hrpetine papira. Većina njih bi se mogla smanjiti, pojednostaviti, urediti da bude jednostavnije, da bude lakše. Velik problem stvara PDV koji uzima većinu prihoda sebi. Svima nama je jasno da i država mora od nečega živjeti i te institucije koje su i nama u službi, da se razumijemo, ali smatram da bi se ovu branšu ne samo na otoku Pagu, nego u cijeloj Hrvatskoj trebalo zaštititi jer je pred izumiranjem”, rekao je Šime Pernjak, suvlasnik sirane.

Ovoljetna suša ostavila je posljedice. Na škrtom kamenu Paga, ovce nisu našle dovoljno hrane pa su stoku morali prihranjivati. U odnosu na lani, troškovi su udvostručeni.

Gore ne može, žale se sirari, svjesni da povećanje ulaznih troškova ne mogu nadomjestiti skupljom cijenom sira.

Zato bi samo s nižom stopom PDV-a, mogli premostiti ovo nikad gore vrijeme za sirare, kažu u Udruzi proizvođača paškog sira – sad već zabrinuti za svoja radna mjesta, ali i očuvanje stoljetne tradicije sirarstva na otoku.

Tagovi: proizvođači sira, pdv za sir, Šime Gligora, Martina Pernar Škunca, Šime Pernjak
PROČITAJ I OVO
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.
David Solomon nije pogriješio
PRISJEĆANJE
David Solomon nije pogriješio
NEW YORK - Prije godinu dana, kada je Wall Street obarao rekorde, David Solomon, čelni čovjek Goldman Sachsa, upozoravao je da financijska tržišta nisu spremna za eventualno brže zaoštravanje monetarne politike.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro središnje banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom da inflacijskih pritisci pomalo popuštaju.
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
TJEDNI FOREX
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer je sve izglednije da će američka središnja banka usporiti tempo podizanja kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE