GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto

Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Time je nastavljen rast proizvođačkih cijena poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini, i to snažnije nego u prvom tromjesečju kada su te cijene porasle za 11,4 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.

Po danas objavljenim podacima DZS-a, cijene biljnih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine, prema istom razdoblju lani, porasla za 22,7 posto, a cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda za 21,3 posto.

Kod biljnih proizvoda cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su pale za 8,1 posto, što statističari objašnjavaju padom proizvođačkih cijena voća koje ima najveći udio u toj skupini - jabuka i jagoda.

Na porast cijena biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarica (za 65,1 posto), povrća (za 30,4 posto) i vina (za 9,2 posto), navode iz DZS-a.

U postotku najviše su u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasle cijene krumpira (uključujući sjemenski), za 107,4 posto.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu, u drugom tromjesečju u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, najviše su porasle cijene goveda (za 28,6 posto), svinja (za 19,5 posto), mlijeka (za 18,4 posto), a još su osjetnije porasle cijene konzumnih jaja (za 42,5 posto).

Također su porasle cijene i u svim ostalim skupinama u stočarstvu, primjerice cijene ovaca i koza za 27,2 posto, a peradi za 12,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input) u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 50,1 posto.

Na taj porast, objašnjavaju statističari, najviše je utjecao porast cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Tako su cijene energije porasle za 90,7 posto, gnojiva za 189,9 posto i stočne hrane za 27,5 posto.

Porasle su i cijene sjemena i sadnog materijala, za 17,9 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3,1 posto te veterinarskih usluga, za 3,2 posto.

Tagovi: Proizvođačke cijene u poljoprivredi, krumpir, žitarice, povrće, cijene hrane, hrana, goveda, stočarstvo
PROČITAJ I OVO
Pelješkim mostom u dva mjeseca prošlo 775 tisuća vozila
MOST
Pelješkim mostom u dva mjeseca prošlo 775 tisuća vozila
ZAGREB - Dnevno prosječno 12 tisuća, a ukupno čak 775 tisuća. Toliko je vozila, od njegova otvorenja 26. srpnja, dosad prošlo Pelješkim mostom, a iako, naravno, znamo da od Brijeste do Komarne i obrnuto nisu išli samo Hrvati, broj je to ekvivalentan svakom trećem registriranom vozilu u Lijepoj našoj.
Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
POLJOPRIVREDA
Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
ZAGREB - Hrvatska je u drugom tromjesečju bila među zemljama EU-a s najvećim rastom troškova u poljoprivredi, a bilježila je i dvoznamenkasti rast cijena poljoprivrednih proizvoda, tek nešto blaži od europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi blago porasli, prekinuvši višednevni uzastopni pad, no na tjednoj razini su pretrpjeli gubitke veće od tri posto.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše recesije, dok je dolar znatno oslabio prema euru i britanskoj funti.
Wall Street ponovno oštro pao zbog straha od recesije
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street ponovno oštro pao zbog straha od recesije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica ponovno oštro pale, već sedmi put u posljednjih osam dana, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke izazvati recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE