GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja drva lani 3,1 posto manja, cijene za 3,3 posto niže

Proizvodnja drva lani 3,1 posto manja, cijene za 3,3 posto niže
DRVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 08:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u 2020. bilo oko 2,75 milijuna hektara šumskog zemljišta, gotovo isto kao i godinu dana prije, proizvedeno je ukupno 5,2 milijuna kubičnih metara drva ili 3,1 posto manje, a pale su i prosječne cijene prodanog drveta za 3,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupna sječa četinjača u 2020. je bila manja za 9,2 posto i iznosila je 876 tisuća kubičnih metara, dok je sječa listača pala 1,7 posto u odnosu na 2019. godinu i iznosi 4,36 milijuna kubičnih metara.

Prošle je godine proizvodnja ogrjevnog drva, uključujući drvo za drveni ugljen, porasla za 0,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, na nešto više od 2,2 milijuna kubičnih metara.

Proizvodnja industrijskog drva, pak, pala je za 5,3 posto, na 3 milijuna kubičnih metara.

Podaci DZS-a pokazuju i da je ukupna vrijednost prodanog drveta u 2020. u odnosu na 2019. pala za 5,2 posto, na 1,9 milijardi kuna, a za 3,3 posto su pale i prosječne cijene, na 369 kuna po kubičnom metru.

Pad ukupne vrijednosti prodanog drva u 2020. u odnosu na 2019. rezultat je pada vrijednosti industrijskog drva za 9,6 posto, kažu statističari.

Tako je ukupna vrijednost prodanog industrijskog drveta iznosila 1,4 milijarde kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da u ukupnoj vrijednosti prodanog drveta listače sudjeluju s 86, a četinjače s 14 posto. Prosječna cijena četinjača u 2020. u odnosu na 2019. smanjena je za 2,9 posto, na 292 kune po kubičnom metru, a cijena listača za 3,4 posto, na 385,57 kuna po kubičnom metru.

U 2020. u odnosu na 2019., vrijednost utrošenog sjemena i sadnog materijala u šumarstvu smanjena je za 20,8 posto, dok je ukupna vrijednost sredstava utrošenih za zaštitu šuma bila za 46 posto niža. Izraženo u kunama, smanjen je trošak sadnog materijala za oko 9,3 milijuna kuna, dok je trošak sredstava za zaštitu šuma smanjen za 3,3 milijuna kuna.

Ukupne štete u šumarstvu u 2020. u odnosu na 2019. smanjene su za 34,1 posto, a u pojedinačnim vrstama šteta najveće povećanje jest kod šteta nastalih kao posljedica požara.

Tagovi: drvo, proizvodnja drva, ogrjevno drvo, hrastovina
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE