GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proljetna sjetva očekuje se na razini prošlogodišnje

Proljetna sjetva očekuje se na razini prošlogodišnje
SJETVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2022 / 18:19
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Proljetna sjetva bit će na razini prošlogodišnje unatoč nekim nepoznanicama, a iako postoje određeni zastoji u dobavi repromaterijala sjetva se može obaviti na vrijeme, istaknuto je u utorak u osječkoj županijskoj gospodarskoj komori.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je na konferenciji za novinare kako se u proljetnoj sjetvi očekuju zasijane površine pod kukuruzom na razini prošlogodišnjih, oko 300 tisuća hektara, suncokreta na preko 40 tisuća hektara, soje preko 80 tisuća hektara i šećerne repe 10,5 do 11 tisuća hektara.

Navodi kako Ministarstvo prati cijene i povećane izdatke po osnovi ulaznih troškova u poljoprivrednu proizvodnju, što predstavlja dodatni pritisak na naše poljoprivrednike, ali se reagira dodatnim potporama.

Na upit hoće li biti dopušten izvoz poljoprivrednih proizvoda, jer je bilo nekih prijedloga da se ne dopusti izvoz pšenice, Majdak kaže kako na razini EU-a nema značajnih odstupanja od prakse otvorenog zajedničkog EU-ova tržišta te da se na europskom tržištu za sada odvija nesmetan protok hrane, žitarica i uljarica.

Sjemena i gnojiva dovoljno, ali zbog skupoće gnojivo se kupuje manje

Voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Goran Jukić navodi kako sjemena za sada ima dovoljno i da se ne očekuju problemi.
Cijene sjemena su nešto više u odnosu na prošlogodišnje i kreću se od 2,7 do 15 posto, ovisno o biljnoj vrsti, ali domaći proizvođači imaju znatno niže cijene od uvoznog sjemena, rekao je Jukić.

Direktor prodaje kutinske Petrokemije Damir Leko ocijenio je kako su zbog ruske agresije na Ukrajinu usporeni ili zaustavljeni opskrbni lanci dobave s istoka za sirovine, poluproizvode, rezervne dijelove i ambalažu, a visoke cijene plina, goriva i sirovina dodatno su doprinijele neizvjesnosti te će utjecati na poljoprivredno-prehrambeni ciklus, s krajnjim ishodom rasta troškova proizvodnje hrane.

Upozorava kako su takvim uvjetima cijene ključnih proizvoda Petrokemije došle na razinu koja nije održiva na tržištu te da su kupci "potpuno prestali kupovati ureu, a značajno je smanjen interes za ostalim mineralnim gnojivima".

Kako bi spriječili enormno visoke gubitke Leko ističe da su u Petrokemiji planski krenuli u zaustavljanje proizvodnih kapaciteta amonijaka i uree, uz zadržavanje normalnog režima rada ostalih mineralnih gnojiva.

Sukladno stanju na tržištu plina i potražnji mineralnih gnojiva, bit će utvrđen plan proizvodnje za naredno razdoblje. Daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovorit će se nakon 15. ožujka, dok će nova proizvodnja ovisiti o utjecajima iz okruženja, rekao je Leko dodavši kako gnojiva za sada ima dovoljno u odnosu na potražnju.

Istaknuo je kako tvrtka, unatoč postojećim okolnostima na tržištu, ispunjava sve svoje obaveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima.

Tagovi: Proljetna sjetva, poljoprivreda, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Goran Jukić
PROČITAJ I OVO
Wall Street blago pao, trgovanje oprezno
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street blago pao, trgovanje oprezno
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni da ima razloga za daljnju kupnju dionica nakon snažnog rasta njihovih cijena u prethodna dva dana.
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći dan zaredom
POZITIVAN NIZ
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, no trguje se oprezno jer nema puno razloga za kupnju, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, a središnje banke podižu kamatne stope.
Zagrebačka burza: U opreznom trgovanju indeksi porasli drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: U opreznom trgovanju indeksi porasli drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli drugi dan zaredom, dodatno se odmaknuvši od najnižih razina u zadnjih godinu i pol dana, no trgovalo se oprezno, na što ukazuje skroman promet.
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
USPOREDBE
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
ZAGREB - Prije mjesec dana Vlada je reagirala na poskupljenja ograničenjem rasta cijena za devet prehrambenih proizvoda.
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
SNAŽAN RAST
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pa tako prate zamah Wall Streeta, no na tržištu ne vlada euforija jer je središnja banka Novog Zelanda ponovno agresivno povećala kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE