GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proširen spektar ulaganja obveznih mirovinskih fondova

Proširen spektar ulaganja obveznih mirovinskih fondova
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB -  Vlada je donijela prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (OMF), a kako je izvijestio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, te izmjene i dopune se predlažu kako bi se osiguralo pravovremeno postupanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog postojanja posebnih okolnosti uslijed pandemije Covid-19.

Kako je izjavio Aladrović, prijedlogom zakona proširuje se spektar dozvoljenih ulaganja mirovinskih fondova i na depozite kod Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske središnje banke (ECB).

"Riječ je o ulaganju koje nosi minimalne rizike, a može biti potrebno i korisno za mirovinske fondove", ustvrdio je.

Mirovinskim fondovima se tako daje i mogućnost za pozajmljivanje novčanih sredstava od trećih osoba, u ukupnom iznosu do pet posto neto vrijednosti imovine fonda, putem repo poslova i transakcija prodaje i ponovne kupnje putem programa kreditiranja, pojašnjava Aladrović.

Pritom, pozjamljivanje može biti na maksimalan rok od pet godina kada je riječ o HNB-u ili ECB-u, a ne duže od tri mjeseca kada se radi o pozjamljivanju od trećih osoba.

Hanfi se daje ovlast da samo u iznimnim situacijama odlukom poveća navedeni limit mirovinskim fondovima do 15 posto neto vrijednosti imovine fonda.

Također, Hanfa dobiva i ovlast da uslijed nastupa posebnih okolnosti može donijeti i odluku kojom se privremeno dozvoljavaju prekoračenja ograničenja ulaganja imovine obveznih mirovinskih fondova.

Takva se odluka može donijeti na razdoblje od najviše godine dana, a njeno se trajanje u iznimnim slučajevima može i produžiti dok takve iznimne okolnosti traju il pak dok traju njihove posljedice, zaključio je Aladrović.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, mirovinski fondovi, Josip Aladrović, Zdravko Marić, Hrvatska narodna banka, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi stagnirali uz različite predznake, jer nije bilo značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi dale poticaja investitorima, dok su na tjednoj razini indeksi bili u blagom minusu.
Otkazan Advent u Zagrebu
ODLUKE
Otkazan Advent u Zagrebu
ZAGREB - Zagrebački Advent ove se godine neće održati. Potvrdila je to danas Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
PAD
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
MADRID - Rezervacije noćenja u španjolskim hotelima ponovo su pale u rujnu, snažnije nego u prethodnom mjesecu, odražavajući ograničenja putovanja koja su teško pogodila sektor turizma, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
U PLUSU
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, no trguje se oprezno zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno jer je neizvjesno hoće li se u Washingtonu postići dogovor o novim gospodarskim poticajima prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE