GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan fiskaliziran sedam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.

Prošli tjedan fiskaliziran sedam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.
FISKALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2021 / 12:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 25 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020., a za sedam posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 27. rujna do 3. listopada u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,1 milijardu kuna, što je za 806,3 milijuna kuna ili 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 17 posto, na 44,9 milijuna.

Za istovjetnih 17 posto porastao je i broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za 12 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 27,1 milijun računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 2,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo sedam posto više, njih 6,4 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 95 posto, na 520,6 milijuna kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano dva posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za sedam posto.

Pritom je u trgovini za istovjetne postotke od dva i sedam posto bio veći i broj i vrijednost računa, dok je u ugostiteljstvu i turizmu prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 18 posto, no istodobno je za pet posto porasla njihova vrijednost.

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 27. rujna do 3. listopada u odnosu na tjedan od 20. do 26. rujna ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno smanjenje broja računa za tri posto, a njihova iznosa za pet posto.

Pritom je u trgovini broj računa smanjen za dva posto, a njihov iznos za četiri posto.


U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa je pak bio manji za sedam posto, a njihova vrijednost za 19 posto.

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 3. listopada ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 4. listopada 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa bio veći za 25 posto, a njihov iznos za 27 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 3. listopada ove godine fiskalizirano ukupno 1,45 milijardi računa, ukupnog iznosa 135,8 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 29 milijardi kuna.

Za 25 posto porastao je i broj izdanih računa u trgovini, na njih 887 milijuna, uz istovremeni skok njihove vrijednosti za 18 posto, na 88,2 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 200,6 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 16 posto, a njihova vrijednost je porasla za 76 posto, na 20,8 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za osam posto, dok je njihov iznos porastao za četiri posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 3. listopada 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 6. listopada 2019. godine fiskalizirano je jedan posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za šest posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 30 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa.

Tagovi: fiskalizirani računi, potrošnja, maloprodaja, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street blago pao, trgovanje oprezno
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street blago pao, trgovanje oprezno
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni da ima razloga za daljnju kupnju dionica nakon snažnog rasta njihovih cijena u prethodna dva dana.
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći dan zaredom
POZITIVAN NIZ
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, no trguje se oprezno jer nema puno razloga za kupnju, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, a središnje banke podižu kamatne stope.
Zagrebačka burza: U opreznom trgovanju indeksi porasli drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: U opreznom trgovanju indeksi porasli drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli drugi dan zaredom, dodatno se odmaknuvši od najnižih razina u zadnjih godinu i pol dana, no trgovalo se oprezno, na što ukazuje skroman promet.
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
USPOREDBE
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
ZAGREB - Prije mjesec dana Vlada je reagirala na poskupljenja ograničenjem rasta cijena za devet prehrambenih proizvoda.
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
SNAŽAN RAST
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pa tako prate zamah Wall Streeta, no na tržištu ne vlada euforija jer je središnja banka Novog Zelanda ponovno agresivno povećala kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE