GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 12 posto viša nego lani

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 12 posto viša nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 12 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a smanjena za jedan posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 31. svibnja do 6. lipnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,8 milijardi kuna, što je za 398,4 milijuna kuna ili 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, izdano je 42,6 milijuna računa, što je 11 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 12 posto, na 26,4 milijuna, a vrijednost im je porasla za četiri posto, na 2,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od tri posto, na 5,6 milijuna, ali je istodobno vrijednost tih računa povećana za 89 posto, na 459,7 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka, dok je 27. travnja lani počela prva, 4. svibnja druga, a 11. svibnja treća faza popuštanja tih mjera.

U prvoj fazi između ostalog je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara, dok je u drugoj fazi omogućen ponovni rad djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera. U trećoj su fazi popuštanja, koja je započela 11. svibnja 2020. počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste.

Krajem prošlog mjeseca, točnije od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano 11 posto manje računa, pri čemu im je vrijednost bila manja za jedan posto.

U odnosu na razdoblje od 31. svibnja do 6. lipnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini zabilježeno smanjenje broja računa za četiri posto, a rast njihove vrijednosti za pet posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za 34 posto, a njihov iznos za 22 posto, odnosno za 126,4 milijuna kuna.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za pet posto

U tjednu od 31. svibnja do 6. lipnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 24. do 30. svibnja 2021. godine, broj računa ostao je na istoj razini, uz porast vrijednosti za pet posto.

Pritom, u trgovini je u prošlom tjednu broj računa smanjen za dva posto, dok je za isti postotak porasla njihova vrijednost. U segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je pak 14 posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 45 posto.

Od 22. veljače do 6. lipnja vrijednost računa veća 9,6 mlrd kuna

Lanjskog 25. veljače zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a u izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 6. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 7. lipnja 2020. godine.

Podaci pokazuju kako je u navedenom razdoblju u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 34 posto, a njihov iznos za 24 posto ili 9,6 milijardi kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 6. lipnja ove godine tako je izdano 583,4 milijuna računa, čija vrijednost doseže 50,1 milijardu kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 7. lipnja 2020. godine bilo izdano 434,3 milijuna računa, ukupne vrijednosti 40,5 milijardi kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 34 posto i iznos za 19 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za 29 i 73 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 6. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 9. lipnja pretkrizne, 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 13 posto, a njihov iznos za četiri posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za tri posto, a rast iznosa za dva posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje broja računa za 48 posto, a njihove vrijednosti za 47 posto.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizacija, Porezna uprava, trgovina, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
PRESUŠUJE
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
BERLIN - Vodostaj Rajne kod Kauba u Njemačkoj, što je referentna točka za procjenu plovnosti, pao je u petak ispod 40 centimetara, što se smatra minimumom za velik dio riječnog transporta.
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
OHRABRENJE
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
ANALIZA - Optimizam se vraća na američko tržište dionica, budući da su neki ulagači sve uvjereniji da bi gospodarstvo moglo izbjeći ozbiljan pad čak i dok se nosi s visokom inflacijom.
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
ZAGREB - Dionice Podravke i Valamar Riviere bile su najtrgovanije u petak na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u danu u kojemu su indeksi porasli, a promet pao.
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
VALUTE
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
MOSKVA - Rusija razmatra kupnju valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF), budući da zbog sankcija ne može kupovati dolare ili eure, objavila je danas ruska središnja banka.
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
SNAŽAN RAST
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE