GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Protiv Muska podignuta tužba teška 256 milijardi dolara zbog podrške dogecoinu

Protiv Muska podignuta tužba teška 256 milijardi dolara zbog podrške dogecoinu
DOGECOIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 21:29
Autor: SEEbiz / Agencije
NEW YORK - Investitor u kriptovalutu dogecoin, izvorno stvorenu iz šale, Keith Johnson, podnio je danas tužbu od 258 milijardi dolara protiv milijardera Elona Muska i njegovih tvrtki Tesla i SpaceX.

Johnson, koji je izgubio novac nakon ulaganja u dogecoin, tvrdi da je bio žrtva "kripto piramidalne sheme za dogecoin".

Kriptovaluta dogecoin nastala je 2013. godine kao online šala. Njegovi tvorci objasnili su da je zamišljen kao ironičan odgovor na dva velika online fenomena: kriptovalute poput bitcoina i online šale o slici psa shiba inu, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Musk je nekoliko puta istaknuo dogecoin u svojim objavama na Twitteru, i time doprinio da je kriptovaluta, koja je koštala oko 0,5 centi prošlog siječnja, dosegnula oko 7,3 centa prošlog svibnja. Danas, oko 10 sati, vrijednost dogecoina ponovno je bila oko 0,5 centi.

Johnson zahtijeva da se njegova prijava, podnesena njujorškom sudu, definira kao grupna tužba u ime svih onih koji su pretrpjeli gubitke zbog ulaganja u dogecoin od 2019. godine, navodi AFP.

Otkako je Musk počeo promovirati dogecoin, ulagači u tu kriptovalutu izgubili su oko 86 milijardi dolara, procjenjuje Johnson. Zahtijeva da najbogatiji Zemljanin vrati ovaj iznos investitorima i istovremeno plati duplo veći iznos kao odštetu, dodatnih 172 milijarde dolara.

Johnson je uvjeren da je Musk povećao "svoju cijenu, tržišnu vrijednost i obujam trgovanja" promicanjem dogecoina. Pritom je uključio Muskove objave na društvenoj mreži Twiter, gdje ima više od 98 milijuna pratitelja, među kojima je obećao da će SpaceX "doslovno poslati dogecoin na Mjesec".

Tužbom je obuhvaćena i Muskova tvrtka Tesla koja prihvaća dogecoin kao sredstvo plaćanja za određene proizvode. SpaceX, također u vlasništvu Muska, također je uključen u tužbu jer je jedan od svojih satelita nazvao po dogecoinu. Johnson je dogecoin usporedio s piramidalnom shemom, budući da virtualna valuta nema intrinzičnu vrijednost i nije proizvod. Osim toga, nije podržan materijalnim sredstvima, a broj "kovanica" je neograničen.

U SAD-u je u posljednje vrijeme sve veći broj tužbi ulagača koji se osjećaju prevarenim zbog obećanja o kriptovalutama, navodi AFP.

Tagovi: Elon Musk, Keith Johnson, dogecoin, kriptovalute, Tesla, SpaceX
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE