GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prva presuda za udruživanje u kartel: Osječki pekari kažnjeni zbog dogovaranja cijene kruha

Prva presuda za udruživanje u kartel: Osječki pekari kažnjeni zbog dogovaranja cijene kruha
AZTN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2012 / 13:09
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je prvo rješenje u Hrvatskoj u kojem kažnjava udruživanje poduzetnika u kartel. U prvom slučaju stradali su mali osječko-baranjski obrtnici, odnosno 17 pekara koji su dogovarali cijenu kruha na području te županije.
Kako su sastanak i dogovor organizirali uz pomoć osječkog Udruženje obrtnika kaženjena je i ta udruga.

Pekari su u veljači 2011. u prostorijama udruženja organizirali sastanak na kojem su, između ostaloga, dogovorili da će cijena bijelog kruha biti 8 kuna, što je povećanje od 1 do 1,5 kune ovisno o pekarnici.

O tom sastanku AZTN su izvijestili građani, a nesretni slavonski poduzetnici ostavili su i pisani trag svog dogovora, odnosno službenu bilješku.

To je uvelike pomoglo Agenciji i da donese rješenje po kojem se kažnjavaju za udruživanje u kartel, a najveću kaznu platit će osječko Udruženje obrtnika jer su oni morali biti svjesni da krše zakon sudjelujuću u dogovoru oko cijena kruha.

Njima je određena kazna od 50.000 kuna. Poduzetnicima koji su nakon dogovora podigli cijene kruha agencija je propisala kaznu od 1500 kuna, a pekarima koji se ipak nisu držali dogovora i zadržali stare cijene platit će tek 500 kuna kazne .

U Agenciji pojašnjavaju da su kazne tako niske jer su razmjerne njihovom utjecaju na tržište, ali i činjenici da dio pekara možda nije bio svjestan prekršaja koji čini jer se desetljećima na isti način dogovoaralo utvrđivanje cijena.

U Agenciji ističu da su odluku donijeli i zbog poruke, ali i da ona pokazuje kako građani mogu utjecati na ono što se događa na tržištu.

Ipak, priznaju da je otkrivanje kartela kad su u pitanju veliki poduzetnici ili poduzetnici na prostoru više zemalja puno teže, jer sudovi takve prijave u najvećem, broju slučajeva ruše ako nema čvrstih materijalnih dokaza bez obzira koliko očito bilo da se u nekom poslu dogovarala cijena.

Takvi se slučajevi obično dokažu ako netko tko je sudjelovao u dogovoru i postane svjedok.

Najveći slučajevi kojima se Agencija trenutno bavi, i to već godinama, tiču se medijskih kuća i dogovora oko cijene novina i te telekom operatera.

Tagovi: Agrncija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN, kartel
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE