GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prva procjena: Manje pšenice i ječma

Prva procjena: Manje pšenice i ječma
EANI USJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2023 / 17:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekstremni vremenski uvjeti koji su obilježili proljeće 2023., pri čemu se posebno ističu poplavljena područja uslijed prekomjernih oborina i pritiska štetnih tvari u tlima, mogli bi, prema prvim procjenama, dovesti do smanjenja proizvodnje pšenice za 13%, te ječma za 20%, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Prve službene procjene, ističe se u priopćenju, ipak potvrđuju manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tijekom proljeća i ranog ljeta, a mogući razlozi su oporavak na pojedinim dijelovima i gotovo 10% više zasijanih hektara.

Slična je situacija i s ječmom kojeg je također zasijano više, no zbog značajno manjih prinosa prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore o mogućih više od 20% pada.

U slučaju uljane repice situacija je drugačija, budući da su se površine pod uljanom repicom smanjile zbog prelaska na neke druge kulture, a prinos je povećan.

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu se godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza uslijed ljetnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture, navodi se u priopćenju.

Otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) ove su godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene prošle godine.

Pad cijena žitarica bio je izraženiji ranije ove godine te su se stabilizirale krajem lipnja, ističe se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg očekuju neometanu opskrbu domaćeg tržišta i nastavak izvoza.

Tagovi: PŠENICA, JEČAM, POLJOPRIVREDA
PROČITAJ I OVO
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE