GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi maj Pirot ide u stečaj

Prvi maj Pirot ide u stečaj
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2015 / 10:20
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Agencija za privatizaciju predložila je stečaj kao model privatizacije za preduzeće "Prvi maj" Pirot, što je potvrdila i Vlada Srbije usvajanjem Akcionog plana.
U Agenciji ističu da stečaj ne mora biti kraj za preduzeće, koje može kroz UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), koji moraju da prihvate poverioci preduzeća, da stvori uslove za nastavak poslovanja, ili nakon stečaja kroz plan reorganizacije.

U ovom trenutku, "Prvi maj" Pirot nema stalno zaposlenih radnika (osim direktora), a na osnovu analize finansijskih pokazatelja i bilansa poslovanja fabrike konstatovano je da je račun preduzeća na dan 11. februara 2015. godine u blokadi u neprekidnom trajanju od 1.097 dana.

Ukupan iznos blokade iznosi 17.410.794 dinara, čime je ostvaren stečajni razlog - trajnija nesposobnost plaćanja, saopšteno je iz Agencije za privatizaciju.

Isto tako, ukupne obaveze preduzeća iznose 1.564.610.000 dinara, a najveći poverilac je Fond za razvoj (739.230.000 dinara).

Jedan od glavnih finansijskih problema predstavlja i naplata potraživanja bivših radnika "Prvog maja" po izvršnim sudskim rešenjima.

Na nedavno održanom sastanku u Agenciji za privatizaciju, direktor Agencije Ljubomir Šubara predočio je direktoru preduzeća „"Prvi maj" Zoranu Živkoviću i investitorima - zakupcima iz Bugarske, da je stečaj ekonomski najracionalniji model privatizacije.

Naime, biće mnogo lakše naći investitore koji će kupiti delove imovine "Prvog maja" nego onog ko će kupiti celokupnu fabriku, u aktuelnoj teškoj finansijskoj situaciji, rekao je Šubara, što su učesnici sastanka u načelu tada prihvatili.

U Agenciji podsećaju da je nakon realizacije Socijalnog programa u julu 2013. godine umesto 815 radnika, kojima je tada prestao stalni radni odnos, angažovano 50 radnika na određeno vreme.

To je učinjeno kako bi se zaštititila imovina nakon privatizacije i nastavilo normalno poslovanje preduzeća i preostale imovine (Hala trikotaže, hotel "Stadion", zgrada toplane, maloprodajni objekti, ostali prateći objekti u fabričkom krugu). Radnici su angažovani u stručnim službama: finansijama i računovodstvu, održavanju, maloprodaji, magacinima, obezbeđenju.

Nakon sprovedenog Socijalnog programa, subjekat privatizacije se finansira isključivo od prodaje zaliha robe u maloprodajnim objektima i od izdavanja u zakup objekata (maloprodajni objekti, proizvodna hala, zgrada energane).

Tagovi: Prvi maj Pirot, Agencija za privatizaciju, AHA Mura, Mura
PROČITAJ I OVO
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE