GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvomajski praznici otkrili: Kinezi trenutno ne žele trošiti

Prvomajski praznici otkrili: Kinezi trenutno ne žele trošiti
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 18:52
Autor: Matej Balen
CHONGQING – Višednevni prvomajski praznici u Kini bili su svojevrsni prvi kineski pilot program poticanja domaćeg turizma i potrošnje u post-COVID-19 periodu. Redakcija SEEbiza je dublje pogledala u rezultate.

S normalizacijom stanja s pandemijom, Kina u proteklih mjesec dana nije štedjela s poticajima domaće potrošnje kako bi ponovno pokrenula ekonomske procese u zemlji. Ulagane su milijarde u izdavanje potrošačkih i turističkih vaučera, ponovno su se otvarale željezničke i domaće zrakoplovne linije, dok su se smanjivale stroge mjere kretanja ljudi i karantene. 

Naglasak povećavanju potrošnje je bio na domaćem turizmu, koji čini 11 posto kineskog BDP-a, a kao prvi pravi test ovih mjera odabrani su Prvomajski praznici, koji su odlukom centralne Vlade ove godine produženi na čak pet dana.

Za Praznik rada, uz popularne cijene ulaznica i prijevoza, otvorene su sve najveće turističke atrakcije, od Kineskog zida i Zabranjenog grada, do lokalnih turističkih atrakcija diljem kineskih provincija. Najveća očekivanja su bila za prva tri dana Prvomajskih praznika, koja su zaključena ovoga vikenda. I dok su državna glasila danas izvijestila o prvim rezultatima potrošnje i domaćim putovanjima za protekla tri dana, ostaje dojam kako su rezultati ispod državnih očekivanja, što se daje naslutiti izostavljanjem brojčane usporedbe s prethodnim godinama.

U prva tri dana ovogodišnjih Prvomajskih praznika u Kini je ostvareno 85 milijuna domaćih putovanja. Iako su to još uvijek nepotpuni podaci, vidljiv je to pad u odnosu na prošlogodišnjih četiri dana Prvomajskih praznika u Kini kada je ostvareno 195 milijuna domaćih putovanja. Kada stignu konačni podaci, godišnji pad bi mogao iznositi između 40 i 50 posto.

Iako su i svi šoping centri u Kini bili otvoreni i nudili nikad više promidžbenih aktivnosti i popusta, još porazniji su podaci o domaćoj potrošnji u protekla tri praznična dana. Ovogodišnji zabilježeni prihodi su iznosili 5 milijardi USD, što je osjetni pad u odnosu na prošlogodišnjih 17.5 milijardi USD. Kada podaci postanu potpuni, godišnji pad u potrošnji će iznositi oko 60 posto.

Kad se podvuče crta na najveći turistički i potrošački praznik u Kini prije ljetnih praznika, zaključak je da Kinezi još uvijek nisu uvjereni u završetak pandemije u Kini, dok je štednja, kao posljedica ekonomskog zastoja, na vrhuncu.

Što se turizma tiče, predviđanja govore kako će ovogodišnji turistički rezultati u Kini biti na razini onih iz 2012. ili 2013. godine kada su bili na razini polovine prošlogodišnjih.

Tagovi: kineski turisti, kineska ekonomija, koronakriza, koronavirus u Kini
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Oštar pad prometa, PBZ i Adris dobitnici tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad prometa, PBZ i Adris dobitnici tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je blagi rast indeksa, ali i značajno slabiji promet.
Bar-Boljare: Aneks ili naplata penala zbog kašnjenja
AUTOPUT
Bar-Boljare: Aneks ili naplata penala zbog kašnjenja
PODGORICA - Krajem septembra je istekao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i do danas građani Crne Gore ne znaju kad će konačno moći da koriste benefite od prvih 40-ak kilometra auto-puta Bar-Boljare.
Poljoprivredna proizvodnja ove godine raste, veća i produktivnost
SIGNALI
Poljoprivredna proizvodnja ove godine raste, veća i produktivnost
ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u subotu da je prema prvoj privremenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, poljoprivredna proizvodnja u 2020. narasla za 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno porasla je sa 17,9 milijarda kuna na 18,8 milijarde kuna.
Hrvati žele na skijanje, ne zanimaju ih pozivi Angele Merkel
SKIJAŠKA SEZONA
Hrvati žele na skijanje, ne zanimaju ih pozivi Angele Merkel
ZAGREB - Hrvatima su glavne skijaške destinacije Slovenija, Italija i Austrija, a u ovu posljednju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, godišnje u prosjeku odlazi malo manje od 90 tisuća naših gostiju.
Nasdaq najveći dobitnik među indeksima razvijenih tržišta
OPTIMIZAM
Nasdaq najveći dobitnik među indeksima razvijenih tržišta
NEW YORK - Dionice na američkim burzama ovog su tjedna ponovno dostigle rekordne razine, dok su cijene nafte porasle iznad 45 dolara za barel, blizu najviše razine u osam mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE