GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvomajski praznici otkrili: Kinezi trenutno ne žele trošiti

Prvomajski praznici otkrili: Kinezi trenutno ne žele trošiti
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 18:52
Autor: Matej Balen
CHONGQING – Višednevni prvomajski praznici u Kini bili su svojevrsni prvi kineski pilot program poticanja domaćeg turizma i potrošnje u post-COVID-19 periodu. Redakcija SEEbiza je dublje pogledala u rezultate.

S normalizacijom stanja s pandemijom, Kina u proteklih mjesec dana nije štedjela s poticajima domaće potrošnje kako bi ponovno pokrenula ekonomske procese u zemlji. Ulagane su milijarde u izdavanje potrošačkih i turističkih vaučera, ponovno su se otvarale željezničke i domaće zrakoplovne linije, dok su se smanjivale stroge mjere kretanja ljudi i karantene. 

Naglasak povećavanju potrošnje je bio na domaćem turizmu, koji čini 11 posto kineskog BDP-a, a kao prvi pravi test ovih mjera odabrani su Prvomajski praznici, koji su odlukom centralne Vlade ove godine produženi na čak pet dana.

Za Praznik rada, uz popularne cijene ulaznica i prijevoza, otvorene su sve najveće turističke atrakcije, od Kineskog zida i Zabranjenog grada, do lokalnih turističkih atrakcija diljem kineskih provincija. Najveća očekivanja su bila za prva tri dana Prvomajskih praznika, koja su zaključena ovoga vikenda. I dok su državna glasila danas izvijestila o prvim rezultatima potrošnje i domaćim putovanjima za protekla tri dana, ostaje dojam kako su rezultati ispod državnih očekivanja, što se daje naslutiti izostavljanjem brojčane usporedbe s prethodnim godinama.

U prva tri dana ovogodišnjih Prvomajskih praznika u Kini je ostvareno 85 milijuna domaćih putovanja. Iako su to još uvijek nepotpuni podaci, vidljiv je to pad u odnosu na prošlogodišnjih četiri dana Prvomajskih praznika u Kini kada je ostvareno 195 milijuna domaćih putovanja. Kada stignu konačni podaci, godišnji pad bi mogao iznositi između 40 i 50 posto.

Iako su i svi šoping centri u Kini bili otvoreni i nudili nikad više promidžbenih aktivnosti i popusta, još porazniji su podaci o domaćoj potrošnji u protekla tri praznična dana. Ovogodišnji zabilježeni prihodi su iznosili 5 milijardi USD, što je osjetni pad u odnosu na prošlogodišnjih 17.5 milijardi USD. Kada podaci postanu potpuni, godišnji pad u potrošnji će iznositi oko 60 posto.

Kad se podvuče crta na najveći turistički i potrošački praznik u Kini prije ljetnih praznika, zaključak je da Kinezi još uvijek nisu uvjereni u završetak pandemije u Kini, dok je štednja, kao posljedica ekonomskog zastoja, na vrhuncu.

Što se turizma tiče, predviđanja govore kako će ovogodišnji turistički rezultati u Kini biti na razini onih iz 2012. ili 2013. godine kada su bili na razini polovine prošlogodišnjih.

Tagovi: kineski turisti, kineska ekonomija, koronakriza, koronavirus u Kini
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE