GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putovanja budućnosti: Jeste li spremni za imunitetnu putovnicu?

Putovanja budućnosti: Jeste li spremni za imunitetnu putovnicu?
NOVO (NE)NORMALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 13:19
Autor: SEEbiz
LONDON - Uz sve više dokaza da oporavak nakon zaraze koronavirusom većini ljudi pruža određenu razinu imuniteta, zemlje žele ponovno pokrenuti trgovinu i turizam otvaranjem granica svima koji mogu dokazati da su preboljeli koronu. Ovo je prvi korak prema konceptu imunitetnih putovnica.

Kako je izvijestio CNN, Island će uskoro otvoriti svoje granice prema ovom konceptu. Trenutno svi posjetitelji Islanda trebaju po dolasku napraviti besplatni test covid-19, samoizolirati se 4-5 dana, a zatim ponovno testirati. Ako je test ponovno negativan, karantena više nije potrebna. Od 10. prosinca posjetitelji koji mogu dokazati da su se oporavili od korone u posljednjih šest mjeseci preskočit će karantenu.

Iako je naš susjed Mađarska zatvorena za gotovo cijelu Europu, prva je objavila da pozdravlja posjet gotovo svih koji su već preživjeli covid-19. Neobično, ali stvarno. Slovenci koji su, na primjer, izbjegli zarazu novim koronavirusom, trenutno ne mogu ući u Mađarsku, ali oni koji su virus preživjeli - i mogu to dokazati - su dobrodošli.

Island već pregovara s nordijskim zemljama pod sličnim uvjetima za posjetitelje koji su se oporavili od covida-19. Oslanjaju se na poznatu studiju dr. Weinberga koja je pokazala da je više od 90 posto onih koji su se oporavili zadržalo dovoljno antitijela da spriječi ponovnu infekciju.

Dok se cjepiva "zagrijavaju", zrakoplovne tvrtke, vlade i turistički dužnosnici vagaju brojne mogućnosti za "putovnice imuniteta". Najbliža je ideja digitalne aplikacije koja bi sadržavala službenu evidenciju svih doza cjepiva ili otkrivenih slučajeva infekcija. Kroz te bi se prijave službenici složili s razmjenom podataka o putnicima, što bi graničnim vlastima omogućilo pristup njihovim podacima.

Tu se postavljaju dva pitanja: prvo, koja aplikacija? I drugo, kako osigurati privatnost?

Trenutno najviše podrške ima aplikacija CommonPass. Svjetski ekonomski forum pokrenuo ju je radi stvaranja zajedničke aplikacije koja nadzire evidenciju o imunizaciji osoba i ostale ključne zdravstvene podatke putnika.

Korištenjem tehnologija zaštićenih od neovlaštenog ponašanja kao što je blockchain, aplikacija bi pohranila zapise na način koji bi carinski službenici i zaposlenici zrakoplovnih usluga mogli brzo i lako provjeriti. JetBlue, Swiss, Virgin Atlantic i United već su potvrdili upotrebu CommonPass-a.

Problem je u tome što neke druge zrakoplovne tvrtke žele ići svojim putem. Unatoč dosadašnjem uspjehu CommonPass-a i sve podrške Svjetskog ekonomskog foruma, IATA, koju sada vodi bivši šef IAG-a Willie Walsh, želi razviti vlastitu aplikaciju koju bi svaka zrakoplovna kompanija ili država mogla koristiti za sebe. IAG je partner u projektu.

Razni pokušaji rješavanja problema uvijek su korisni, ali konkurentski pokušaji mogu izazvati zabunu među putnicima i dodatno povećati nepovjerenje.

Zašto IATA i IAG ne rade zajedno na projektu gdje je CommonPass već riješio mnoge probleme? Ako nagađamo, mogli bismo reći da u pozadini postoji financijski interes. Besmisleno je imati prijavu za svaku zrakoplovnu kompaniju i državu zasebno.

U svakom slučaju, imunitetne putovnice ili ne - dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa bit će središnje pitanje putovanja u sljedećim godinama. Određene zrakoplovne tvrtke već su najavile da neće prevoziti putnike koji nisu cijepljeni, a mnoge zemlje planiraju prihvatiti samo posjetitelje koji dokažu dokaz o cijepljenju.

Za sada su dokazi pozitivnog testa na koronu i možda nedavni negativni test na covid-19 sve što trebamo da bismo izbjegli karantenu u sve više i više zemalja.

Tagovi: putovanja budućnosti, Willie Walsh, Svjetski ekonomski forum, CommonPass, imunitetna putovnica, koronavirus, test na koronavirus, PCR test, Island, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE