GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radulović: Prihod od turizma u Crnoj Gori ove godine će premašiti 720 miliona eura

Radulović: Prihod od turizma u Crnoj Gori ove godine će premašiti 720 miliona eura
SLABIJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2015 / 08:57
Autor: SEEbiz / Pobjeda
PODGORICA - Od ovogodišnje sezone, po grubim procjenama, prihod će biti više od 720 miliona eura. Kako je sezona još u toku, tek će uslijediti precizni proračuni, saopštio je za Pobjedu predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i jedan od suvlasnika Montenegro stars grupe Žarko Radulović.

Kako je naglasio, imali smo rekordnu posjetu, koja nije bila proporcionalna prihodima.

„Po broju turista imamo mnogo bolju sezonu nego prošlu kao i po novcu, ali ne značajno. Prihodi su između prošle i pretprošle sezone, koja se smatra najboljom u prethodnih 10 godina. U jako smo složenoj godini, kad se dešavaju velike turbulencije u svijetu ne samo u turizmu nego i u ekonomiji i u politici. Vidite šta se dešava sa izbjeglicama, sa Grčkom. Turska je imala značajan turistički pad, Egipat da ne pričamo, tako da su događaji indirektno bili u našu korist. Mi kao mala, polupoznata destinacija na turističkoj mapi bilježimo rast kad svi ili stagniraju ili padaju. To je dokaz da je turistička privreda sa svim svojim manjkavostima najvitalniji dio privrede Crne Gore", smatra on.

Prema njegovim riječima glavna sezona se odužila kao rijetko kad i traje 60 i nešto dana, pa je za hotele je i sad špic sezone.

Radulović je naglasio da u Splendidu sada imaju goste koje nikad nijesu imali.

„Prodaju smo koncipirali na drugačiji način. Što se tiče „Splendida", kad bih mogao, ne bih dao nijednu sobu turo-peratorima. Ali, pošto destinacija nema dovoljan broj hotela sa pet zvjezdica, dajemo im 30 odsto soba, dok mi ostalo direktno prodamo. Imamo goste iz cijelog svijeta i iz godine u godinu se ta tendencija pojačava. Na današnji dan imamo goste iz 37 država i do kraja oktobra smo izuzetno dobro popunjeni. Iznenađujuće je i da danas imamo čak i goste iz Sjeverne Koreje, Libana, Tajvana... Imali smo rast turista iz: Njemačke 67 odsto, Francuske 37 odsto, Italije 75 odsto. Međutim, to su gosti koji, ne da nemaju para, nego manje troše. Sa tri gosta zaradiš kao sa jednim ranijih godina", istakao je on.

Na pitanje šta treba uraditi da sjever države bude turistički razvijen Radulović je odgovorio da mnogo više energije i rada ostavljamo da ne možemo mrdnuti naprijed nego što bismo uložili da krenemo naprijed i budemo prosperitetna zemlja.

„Na sjeveru, ne njihovom krivicom nego svih nas, očekuju nešto od Vlade da krenu naprijed. Imate danas jako dobre kredite koje možete obezbijediti od banaka za razvoj, ali vi morate da imate 25 odsto svojih sredstava da bi vam dali kredit. Mora da se krene. Treba prvo očistiti dvorište oko svoje kuće ili livadu koju treba pripremiti za nešto. U drugom slučaju, ako dođu u poziciju da od nekoga nešto naplate onda to ide puta tri odmah. Ovo ljeto je takvo bilo na Zabljaku. Oni moraju sebi da pomognu da bi im se pomoglo", rekao je Radulović između ostalog.

Tagovi: crnogorski turizam, Žarko Radulović, Hotel Splendid
PROČITAJ I OVO
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU - "Zagreb je grad u koji se lako doseliti kao nomad jer ima sve potrebne sadržaje, ljudi govore engleski i pristupačan je. Zagreb ima svoju kulturu i atmosferu, tako da se definitivno razlikuje od života u drugim nomadskim središtima poput Balija, na primjer."
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi znatnije pali, dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za prvih devet mjeseci, pri čemu su svi sektorski idneksi oslabili izuzev transportnog.
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
GUVERNER
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je konferenciji "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
SEZONA
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
DUBROVNIK - Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE