GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rafinerija Rijeka ponovno zagadila more

Rafinerija Rijeka ponovno zagadila more
ZAGAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2016 / 08:57
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Novo onečišćenje mora zauljenom tekućinom dogodilo se jučer ispred Rafinerije nafte Rijeka. Prema prvim neslužbenim informacijama do istjecanja ulja u more došlo je zbog obilnih kiša, odnosno ispiranja iz kraškog podzemlja, gdje postoje nataložene nakupine ulja.
Iako se neugodan miris nafte širio obalnim područjem oko rafinerije, a na moru ispred rafinerije vidio se uljni film, prema onome što je jučer bilo moguće vidjeti incident se čini manjih razmjera od onoga u svibnju kada je veća količina nafte iscurila iz rafinerije u more, zagadivši ne samo morsku površinu, nego i obalno područje prema lučici Podurinj, a u manjoj mjeri i dalje duž kostrenskih plaža.

Službeno objašnjenje iz Ine navodi da je riječ o zauljenim vodama ispranim iz krškog podzemlja.

– Na lokaciji ispod HDS postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka danas je primijećen uljni film na površini mora u području koje je ograđeno zaštitnim branama. Odmah se pristupilo njegovom tretiranju kako bi se spriječilo eventualno daljnje širenje. Napominjemo da nije riječ o nikakvom incidentu ili ispuštanju ugljikovodika u more već je pojava uljnog filma posljedica vremenskih neprilika u vidu obilne kiše u posljednjih 48 sati koje su isprale krški teren u podzemlju rafinerije te jakog juga koje je razmaknulo zaštitne brane. Višekratnim obilaskom obalnog pojasa od strane djelatnika Rafinerije nafte Rijeka i tvrtke ovlaštene za monitoring stanja na moru utvrđeno je da nije bilo vidljivog onečišćenja kopnene strane, stoji u odgovoru iz Ine.

Povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva u rafineriji Ivica Perinić, koji je u više navrata javno prozivao upravu Ine i Rafinerije zbog lošeg održavanja i ekoloških incidenata koji bi mogli rezultirati odlukom o zaustavljanju modernizacije riječke rafinerije, jučer je kazao da prema informacijama od kolega s terena, ovoga puta uzrok nije nemar ili slabo održavanje.
Perinić: Nije nemar

– Ne bih ovaj događaj okarakterizirao incidentom za koji bi odgovornost bila na nemaru bilo koga iz riječke rafinerije, kaže Perinić, objašnjavajući kako je do izljeva u more došlo uslijed povećanja razine podzemnih voda i ispiranja nakupljenih ulja iz podzemlja.

– Kad rafinerija ne bi bila na kraškom području, ili da se gradi danas, sigurno bi ovakva događanja bila izbjegnuta. Zasigurno bi podnice spremnika, cjevovodi rafinerijskih oborinskih i zauljenih voda bili u puno boljem stanju te ne bilo mogućih propuštanja u podzemlje. No, Rafinerija Rijeka puštena je u rad 1965. godine. Siguran sam, ukoliko aktivnosti oko modernizacije – ulaganja u sadašnje pogone i izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka – budu provedene kako je planirano, ovakvi događaji koji zasigurno uznemiruju, bit će rijetkost ili ih uopće neće biti, zaključuje Perinić.

Tagovi: Rafinerija Rijeka, zagađenje, ulje, Ina, MOL
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE