GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen: Najbolju kratkoročnu perspektivu imaju dionice u Beču, Budimpešti i Moskvi

Raiffeisen: Najbolju kratkoročnu perspektivu imaju dionice u Beču, Budimpešti i Moskvi
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2012 / 13:48
Autor: SEEbiz
ANALIZA - "Srednja i Istočna Europa (SIE) do sada se uspješno oduprla turbulenciji u eurozoni i postigla zadovoljavajuću stabilnost", stoji u analizi koju potpisuje Peter Brezinschek, direktor Raiffeisen istraživanja, jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International AG-a (RBI).
Za 2012. godinu Raiffeisenov glavni analitičar očekuje da će regija SIE u cjelini zabilježiti prosječan rast BDP-a u visini 2,6 posto – uz prognoziranu stopu rasta od 3,2 posto za 2013. godinu. Razlika u odnosu na eurozonu je velika, s obzirom na očekivani pad BDP-a za 2012. godinu na 0,3 posto i oporavak rasta tek 2013. godine (kada se predviđa u visini 0,8 posto).

Razlika u perspektivama rasta među pojedinim regijama SIE-a zabilježenima posljednjih nekoliko tromjesečja, po Brezinschekovu mišljenju, bit će prisutna i u drugoj polovini 2012. godine.

"Najuspješnije su i dalje Poljska s realnim rastom BDP-a u visini 2,8 posto i Rusija s 3,7 posto. Slovačka i Ukrajina također bi trebale nastaviti rasti, svaka po stopi od 2,5 posto, koja bi se nadodala na vrlo zadovoljavajuće pokazatelje posljednjih dviju godina", kaže Raiffeisenov glavni analitičar.

S druge pak strane, stanje na Balkanu po njegovu je mišljenju i dalje manje povoljno pa se stoga u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini ne očekuje nikakav rast tijekom 2012. godine.

"Na tu je regiju recesija u rubnim članicama eurozone imala najviše negativnih utjecaja. I u sljedećih je godinu dana realno očekivati tek umjereno poboljšanje gospodarskih izgleda", objašnjava Brezinschek.

Sve u svemu, s rastom BDP-a u visini 3,6 posto 2012. godine Zajednica neovisnih država (ZND) imat će najbolja kretanja unutar regije SIE, a slijedit će je Srednja Europa (SE) s 1,4 posto. Jugoistočna Europa zabilježit će tek umjeren rast po stopi od 0,3 posto.

Analitičari Raiffeisen istraživanja podigli su svoju godišnju prognozu za Austriju 2012. godine na 0,7 posto, i to na temelju iznenađujuće dobroga prvog tromjesečja. Stručnjaci za 2013. godinu očekuju realan rast BDP-a u visini 1,3 posto.

Proračunska konsolidacija u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Ukrajini
Inflacijska kretanja na području SIE-a, prema riječima stručnjaka Raiffeisen istraživanja, bit će jednako raznolika kao i rast.

"Potrošačke cijene u Rusiji, Ukrajini i Rumunjskoj na povijesno su niskim razinama, dok u Mađarskoj prevladava uzlazni trend", objašnjava Brezinschek, koji također očekuje proračunsku konsolidaciju ponajprije u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Ukrajini.

Međutim, glavni analitičar primjećuje da će razine duga u zemljama SIE-a – izuzevši Mađarsku – biti znatno ispod prosjeka eurozone. Po Brezinschekovu mišljenju, i tijekom 2012. i 2013. godine planira se smanjenje deficita.

Umjereno jačanje valuta SIE-a u odnosu na euro
Prema tvrdnjama Raiffeisen istraživanja, rastuća zabrinutost u eurozoni u kombinaciji sa slabljenjem eura doveli su do ponovnoga vala valutnih poremećaja do sredine godine: dok su poljski zlot i mađarska forinta znatno ojačali, ruska rublja, rumunjski lej i češka kruna redom su oslabjeli.

"S obzirom na monetarnu politiku pojedinih zemalja i činjenicu da više ne prijeti skori izlazak Grčke iz eurozone, u drugoj polovini 2012. godine svjedočit ćemo umjerenomu jačanju valuta SIE-a u odnosu na euro. Iznimke su i dalje ukrajinska hrivnja, srpski dinar i mađarska forinta", kaže Brezinschek, koji očekuje da će samo središnje banke u Češkoj i Rusiji smanjiti svoje kamatne stope.

Preporuka za kupnju dionica s područja SIE-a
Iz perspektive Raiffeisen istraživanja, obveznička tržišta Istočne Europe tijekom trećega tromjesečja ove godine obilježit će vrlo blag rast prinosa.

„Veće fluktuacije za sva dospijeća predviđamo samo u Mađarskoj, u skladu s trendom slabljenja nacionalne valute. Stoga smo za mađarske obveznice u domaćoj valuti stavili preporuku za prodaju", kaže Brezinschek, koji preporuku za kupnju u ovome trenutku daje samo za Poljsku. Čim ruske obveznice zabilježe rast prinosa prema razini od 9 posto, Brezinschek predviđa da bi i njih bilo vrijedno ponovno preporučiti.

Kad je pak riječ o dionicama, i u zemljama SIE-a mogle bi se pojaviti bolje mogućnosti za oporavak zahvaljujući novomu globalnom ubrizgavanju likvidnosti od strane središnjih banaka. Brezinschek stoga daje preporuku za kupnju diljem regije tijekom prvih ljetnih mjeseci, a najviše potencijala za cjenovni rast, po njegovu mišljenju, pokazuju Beč, Budimpešta i Moskva.

Ruskim dionicama pogoduje pozitivna promjena tržišnih očekivanja u pogledu porasta dobiti, kao i ponovni skok cijena nafte u trećemu tromjesečju iznad razine od 100 dolara te sadašnja privlačna cjenovna razina. Potonje vrijedi i za mađarski dionički indeks, u koji je već ugrađen dvoznamenkasti pad dobiti za 2012. godinu. Ipak, važniji je odlučujući čimbenik nova mogućnost političkoga kompromisa, koja čini realnijim izglede sporazuma s MMF-om negdje u kasno ljeto.

ATX: Dinamika zarada za Q2 u opadanju
Premda je ATX već ponovno izgubio veći dio svoga dobitka s početka godine, s obzirom na krizu državnoga duga koja sve više uzima svoj danak i u Austriji, tijekom drugoga tromjesečja taj se indeks držao nešto bolje od mnogih drugih indeksa diljem Europe. Općenito govoreći, izvješća o poslovanju za prvo tromjesečje pokazala su se prilično dobrima, osobito u Austriji, pri čemu su Andritz, OMV, Telekom Austria, SBO i AMAG bile među kompanijama koje su iskazale višu dobit od predviđanja Raiffeisen Centrobanka (RCB), dok su rezultati Strabaga, Verbunda, Rosenbauera i Zumtobela s druge strane bili slabiji od prognoza analitičara RCB-a. Oni očekuju opadanje dinamike rasta zarade na agregatnoj razini za drugo tromjesečje i to zbog slabijega gospodarskog zamaha te nižih razina valuta SIE-a. Štoviše, zarada nekih sastavnica indeksa s najvećom kapitalizacijom (npr. banaka) u prvomu je tromjesečju ionako bila pretjerana zbog pozitivnih jednokratnih učinaka. Analitičari za kompanije u sastavu ATX-a, nakon prilagodbe za te jednokratne učinke, računaju s agregatnim porastom zarada na razini otprilike 9 posto. Tako se dolazi do procijenjene vrijednosti omjera cijene i zarate (P/E) za 2012. godinu u visini 9.5x, dok bi P/E za 12 mjeseci unaprijed iznosio 8.8x, što je još uvijek znatno niže od povijesnoga prosjeka od oko 12x.

Na temelju sadašnjega odnosa cijene i knjigovodstvene vrijednosti (P/B) od 0.75x, ATX trguje vrlo blizu svoje povijesno najniže razine. Dok RCB smatra da povijesni prosjek 10-godišnjeg omjera P/B u visini 1,5 x nije ni na vidiku zbog visokih kapitalnih zahtjeva koje se nameću financijskim institucijama te niže zaduženosti kompanija općenito, u RCB-ovu se izvješću o kompanijama predviđa povećanje spomenutog koeficijenta u odnosu na sadašnju razinu, budući da nije vjerojatno skoro razvodnjavanje zarade većine dionica visoke kapitalizacije. Takvo mišljenje podržava i to što se očekivani dividendni prinos na razini 4,3 posto uspoređuje s prinosom na 10-godišnje obveznice od 2,6 posto.

"U skladu s razvojem događaja na globalnim tržištima kapitala, ne očekujemo stalan porast vrijednosti indeksa, već računamo da će negativna kretanja izazvana strahovima u vezi s globalnim rastom i raspoloženje na tržištu pokrenuti političko djelovanje radi rješavanja napetosti unutar eurozone. Međutim, vidimo potencijal za daljnji rast austrijskoga i tržišta dionica SIE-a za ukupno 8-12 posto", zaključuje glavni analitičar RCB-a Stefan Maxian.

Favoriti: Erste Grupa, OMV, SBO, Lenzing, RHI, Rosneft, PGE, Cyfrowy Polsat

RCB je, kad je riječ o austrijskim kompanijama, zauzeo malo cikličniji stav te vidi daljnji potencijal rasta dionica Erste Grupe, kojoj je odnos cijene i knjigovodstvene vrijednosti na povijesno niskoj razini. S obzirom na scenarij kretanja cijena nafte koji predviđaju njegovi analitičari i očekivanja dobrih rezultata za drugo tromjesečje, RCB povoljno gleda i na OMV, kao i na dionice SBO-a, Lenzinga i RHI-ja iz industrijskoga sektora.

Favoriti među dionicama SIE-a navedeni u RCB-ovu istraživanju su Rosneft, kao najjača kompanija na području istraživanja i vađenja nafte i derivata u Rusiji na koju je pozitivno utjecala nedavna porezna reforma, zatim poljska energetska kompanija PGE, s obzirom na poboljšanu troškovnu osnovicu nakon nedavne modernizacije elektrana i mogućnosti da ulagatelji već u kolovozu unovče dividendni prinos u visini 8,8 posto, kao i Cyfrowy Polsat zahvaljujući kontinuirano dobroj zaradi unatoč defanzivnosti te kompanije.

Tagovi: tržište kapitala, Bečka burza, Budimpeštanska burza, MICEX, Erste, Rosneft, Cyfrowy Polsat, PKN Orlen, inflacija, eurozona, Balkan
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE