GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastao izvoz vina viših cjenovnih kategorija

Rastao izvoz vina viših cjenovnih kategorija
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 15:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, koju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, a čiji je pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, ljubitelji vina imali su priliku kušati mlada vina berbe 2022. godine.

"Iza nas je gospodarski iznimno teška godina koju je i u sektoru vinarstva obilježilo povećanje cijena inputa, od repromaterijala do radne snage, problemi zbog zastoja u lancima dobave i smanjenje uroda u prosjeku oko 10 do 15 posto zbog suše. Međutim, unatoč tim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas jedna uspješna vinarska godina. Imali smo visoku kvaliteta grožđa, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu", kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, na otvaranju jednog od najvažnijih godišnjih događanja hrvatske vinske industrije.

Kovačević je istaknuo da se HGK i dalje zalaže da se, uz rješavanje strukturnih problema hrvatskog vinarstva, osnuje krovna nacionalna marketinška organizacija koja bi s marketinški ciljanim kampanjama osigurala, s jedne strane bolju promociju i prodaju hrvatskih vina na inozemnim tržištima, a s druge strane, daljnjim povećanjem kapaciteta i kvalitete – brendiranje Hrvatske kao eno-gastro turističke destinacije.

U prvih deset mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine smanjio se uvoz, a izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, kvalitetnih vina i pjenušaca rastao je za gotovo osam posto. Također, treba istaknuti da su hrvatska vina na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima osvojila veliki broj nagrada i priznanja, na što trebamo biti posebno ponosni.

Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, čestitala je regionalnom udruženju vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševini Croatici na uspješnoj organizaciji manifestacije koja doprinosi jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti hrvatskih vina, a na čemu sustavno rade u Ministarstvu poljoprivrede.

"Upravo je proizvođačima dana aktivna uloga u kreiranju prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao vinske zemlje uspostavom regionalnih organizacije vinara i vinogradara, a s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina Vlada RH je donijela Program sufinanciranja njihova rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna", izjavila je Zokić te istaknula važnost Nacionalnog programa pomoći sektoru vina putem kojeg je hrvatskim vinarima i vinogradarima za 526 projekata ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna odobrena potpora vrijedna gotovo 630 milijuna kuna.

Udruženje vinarstva HGK prepoznalo je i podržalo En Primeur kao važnu manifestaciju slavonskih vinara koji se ove godine samostalno predstavljaju zagrebačkoj publici.

"Naša udruga nastavlja s tradicijom predstavljanja mladih vina, danas će se prezentirati 30 vinara. Prošla godina je bila vrlo zahtjevna zbog suše, u jednom trenutku bio je upitan urod jer su bobice grožđa bile pred dehidracijom, ali je kiša u zadnji čas spasila plod tako da smo na kraju imali dobro berbu koja je omogućila izradu vrhunskih vina i danas ih ovdje imamo priliku kušati", kazao je Josip Pavić, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Uz promenadno kušanje vina vinara Graševine Croatice, posjetitelji ovogodišnjeg izdanja En Primeura imaju priliku upoznati se s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama te sudjelovanjem na stručnim panelima na kojima se diskutira o trendovima na tržištu vina Republike Hrvatske i vinsko-turističkoj ponudi Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Tagovi: hrvatska vina, vinarstvo, Graševina Croatica, Dragan Kovačević, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE