GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste potražnja za letovima u Dohu, uvode se dodatni čarteri

Raste potražnja za letovima u Dohu, uvode se dodatni čarteri
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 07:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zbog velikog interesa navijača za četvrtfinalnu utakmicu svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatske i Brazila, putničke agencije uvode čarter letove prema Dohi te se očekuje da će navijača biti znatno više nego na šesnaestini finala s Japanom.

"Neke naše članice uvode dodatne čartere iz Zagreba kako bi zadovoljile potražnju, pa iako je to manje nego što je bila potražnja kada su takva natjecanja u Europi, agencije ipak primjećuju porast potražnje kako "vatreni" napreduju. Osim za Dohu odnosno Katar raste potražnja i za Dubaijem, odakle se kombiniraju letovi prema Dohi", kaže za Hinu predsjednik UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija) Tomislav Fain.

Uglavnom su do sada hrvatski navijači na SP u Katar putovali preko Dubaija, gdje su se i smjestili i avionima išli na utakmice u Katar, bilo je i letova niskotarifinih kompanija i snalazili su se svakako, kaže Fain.


Za čartere kojima će letjeti na četvrtfinalnu utakmicu i nazad (let, transferi do i od stadiona te pratnja na putu, bez noćenja) navijači, kako kaže Fain, moraju izdvojiti od oko 11 do oko 15 tisuća kuna, a potražnja je nakon pobjede Hrvatske nad Japanom pojačana.

Napominje da se do sada za povratni let iz Zagreba do Dohe moralo izdvojiti oko šest do sedam tisuća kuna, a da se primjerice dvokrevetna soba u Dohi mogla naći i za oko 300 eura po osobi po danu.

Kaže da je teško reći koliko će hrvatskih navijača biti u Katru u petak na utakmici, jer će ih dio, kao i do sada, putovati i u individualnoj organizaciji, ali je sigurno da će agencije imati više prometa nego za prethodne utakmice.

Porast potražnje za adventskim i novogodišnjim putovanjima

Potražnja raste i za Dubai, koji je uvijek tražen, a posebice za Novu godinu, jer tamo se može naći i povoljniji smještaj te iako je, kao i Katar, za većinu domaćih skupa destinacija, Fain kaže da za taj grad potražnje stalno raste.

Osim za nogomet, agencije ove godine imaju i porast zanimanja i prodaje za adventska duža i kraća putovanja-izlete te dočeke Nove godine u europskim destinacijama, za što Fain kaže i da to rade sve agencije u Hrvatskoj te da je "potražnja neusporedivo veća nego u isto vrijeme prošle godine, odnosno na tragu one iz 2019.".

S druge strane, nešto manju prodaju domaćim putnicima agencije imaju s domaćim destinacijama za blagdane, što kaže nije novo jer domaći putuju za blagdane i po Hrvatskoj, ali više u vlastitoj organizaciji.

Vjeruje da će za dočeke u Hrvatskoj po hotelima i drugim mjestima biti puno domaćih ljudi koji su također željni putovanja i zabave.

Vezano za advent po Hrvatskoj, ističe i da preko agencija domaći putnici najviše traže i 'kupuju' Zagreb, koji je po informacijama od hotelijera i Turističke zajednice grada Zagreba donio znatnu popunjenost smještajnih kapaciteta i noćenja koja su u prvih desetak dana Adventa Zagreb na razini od oko 95 posto noćenja iz istog razdoblja 2019. godine.

Tagovi: letovi u Dohu, SP u Kataru, Tomislav Fain, Udruga hrvatskih putničkih agencija, hrvatski turizam, Advent Zagreb
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE