GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rendulić: CSEBA je dobila zeleno svjetlo, olakšat ćemo kineske investicije u regiju

Rendulić: CSEBA je dobila zeleno svjetlo, olakšat ćemo kineske investicije u regiju
KINA-REGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2013 / 16:14
Autor: SEEbiz
PEKING -  Mario Rendulić, predsjednik Chinese Southeast European Buisness Association (CSEBA), kaže da je CSEBA dobila zeleno svjetlo za gospodarsku suradnju između Kine i jugoistočne Europe.
- Cilj je bio da CSEBA dobije zeleno svjetlo za suradnju s ključnim kineskim kompanijama i da dobije za to političku podršku. Vrlo je važno da se zna na kojoj se platformi ti projekti mogu realizirati. Drugi, a možda bismo mogli reći i prvi cilj, bio je seminar koji je poslužio da se vidi kako započeti suradnju koja je svih ovih godina bila uspavana, kaže Rendulić za Kineski radio internacional.

Početnim signalima Rendulić je iznimno zadovoljan.

- Prošli smo puta imali odlične rezultate,  a sad smo ponovno ovdje i ostvarujemo veliki uspjeh. Bili smo s Međunarodnim odjelom CK KP Kine gdje nam je vice ministar Li Jinjun dao podršku za realizaciju suradnje i gdje su nas oni podržali kako bi suradnja krenula u pravom smjeru. Suradnja je to privatnog sektora Kine i zemalja jugoistočne Europe, kaže Rendulić.

Rendulić je govorio i o trenutnim aktivnostima CSEBA-e.

- Bili smo sa China International Contractors Association koji rade na mnogim infrastrukturnim projektima u cijelom svijetu. Oni su već bili u regiji pa i na konferenciji u Bukureštu kako bi spoznali na koji bi se način mogla realizirati suradnja. Politička suradnja je u redu, sada nam treba i gospodarska suradnja, poručuje.

Što se tiče projekata u Hrvatskoj, većinom se radi o infrastrukturnim i transportnim projektima.

- Jedan od važnijih projakta za Kinu je Luka Ploče. Radi se o luci u kojoj interese ima i BiH, i koja je željeznicom kroz BiH povezana s Lukom Vukovar. Roba se time transportira u srce Europe. Takva roba bi šest dana ranije stizala na odredište i troškovi bi bili 40 posto niži, otkriva Rendulić.

Hrvatski i regionalni projekti u Kini relativno su nepoznati. Rendulić se nada kako će web stranica CSEBA-e (www.cseba.eu) također pomoći gospodarskoj suradnji između Kine i regije.

- Savez se čini jako velik. U svakoj zemlji će postojati ured koji će s lokalnim agencijama svake države prikupljati projekte i taj ured je dužan analizirati projekte. Primjerice, projekt u Srbiji ocjenjivat će jedan istaknuti član akademske zajednice koji će voditi neki od sektora CSEBA-e, otkriva.

Svakom članu će Savez davati informaciju o projektima u regiji. Osim što ćemo imati osnovnu informaciju o projektu, imat ćemo i burzu projekata, dodaje Rendulić.

- Naši istaknuti članovi u svakom sektoru dat će svoje pisano mišljenje koje će jamčiti da je to stvarno tako, kaže Rendulić.

Mi smo tu da olakšamo tvrtkama pristup informacijama, dodaje. Ključno je da projekti budu pripremljeni i na kineskom jeziku.

- Imamo jedan tustički projekt u Šibeniku koji je već gotovo spreman, a tu je i projekt Luke Ploče koji će uskoro biti dostupan kineskim investitorima, otkriva.

Rendulić je otkrio i očekivanja za iduću godinu.

- Želimo s obje strane pronaći prijatelje i poslovne partnere koji će prepoznati ovaj novi trenutak u razmjeni roba i usluga između Kine i regije. Molim se za uspjeh obje strane jer obje će strane će uz vlastiti uspjeh ostvariti i socijalni uspjeh u kontekstu povećanja standarda vlastitog stanovništva. Moja želja je da krenemo s jačim projektima, zaključuje Rendulić.
Tagovi: Mario Rendulić, CSEBA, Luka Ploče, Luka Vukovar, China International Contractors Association, Li Jinjun
PROČITAJ I OVO
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
U PLUSU
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon pet dana, jer je ulagače ohrabrilo novo smanjenje kamatnih stopa u Kini, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
KOREKCIJA
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u srijedu, drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice.
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija je ponovo posustala, dok su indeksi Beogradske berze dodatno ojačali nakon jučerašnejg snažnog rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE