GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rendulić: U veljači otvorenje glavnog ureda CSEBA-e

Rendulić: U veljači otvorenje glavnog ureda CSEBA-e
CSEBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2014 / 14:03
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - Na 23. katu zagrebačkog Eurotowera već se polako postavljaju kineske slike, kaligrafija i prepoznatljivi kineski suveniri po zidovima, stolovima i ormarima.

Razlog je tome skorašnje službeno otvorenje CSEBA-e – Chinese SouthEast European Business Association, organizacije koja će spajati poslovni, kulturni, akademski i privatni sektor čak 25 zemalja Srednje i Istočne Europe te zemalja Srednje Azije, sa partnerima u velikoj i važnoj Kini.

Mario Rendulić predsjednik je ove organizacije koju će službeno, početkom veljače, otvoriti nova kineska veleposlanica u Zagrebu, a inicijativa je pokrenuta prije svega nekoliko mejseci, kada je Rendulić – koji je inače živio i radio u Rusiji, Ukrajini, Dominikanskoj Republici i poslovao u građevini, čeliku i turizmu – zajedno s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem bio u Kini kako bi dogovorio na koji bi način mala tržišta i male zemlje, poput Hrvatske, mogle pronaći način suradnje s Kinom, piše Jutarnji list.

Kineska Komunistička partija odlučila je podržati model prema kojemu bi se više europskih i srednjeazijskih zemalja ujedinilo u zajedničkim naporima pronalaska partnera u Kini, jer je dosadašnja trgovinska razmjena mala, a i kineskih direktnih investicija na ovim područjima nema previše. Na primjer, ukupna ulaganja Kine u sve ove zemlje iznose nešto više od 880 milijuna dolara, koliko su samo njezine investicije u Švedskoj. Strane direktne investicije ovih država u ekonomiju Kine su 1.17 milijardi doalra, koliko iznose samo austrijske investicije u Kini. Što se Hrvatske tiče, Kina je sedmi najznačajniji partner RH te vodeći gospodarski partner izvan Europe s udjelom od 4,6 posto u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom. Prošle je godine robna razmjena između Hrvatske i Kine iznosila 1,496 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz u Kinu bio 49 milijuna dolara, a uvozu iz Kine 1,447 milijardi dolara čime se ostvaruje značajan deficit u vanjskoj trgovini s hrvatske strane.

CSEBA neće ni na koji način ovisiti o službenoj politici, već će otvarati prostor privatnom biznisu da se lakše snađe i pronađe partnere na golemom tržištu kao što je Kina. U Kini će uredi postojati u Pekingu i Šangaju; Pekingu zbog političke važnosti, a Šangaju zbog ekonomskog značaja. Ovo je biti jedna od velikih i važnih posljedica nove kineske politike prema našem dijelu svijeta, dodaje Mario Rendulić, i zapravo je izvrstan nastavak inicijative kineskog premijera Li Keqianga koja je prije nekoliko mjeseci predstavljena u Bukureštu. Tada je Kina jasno naglasila da u zemljama Srednje i Istočne Europe vidi strateškog partnera, a privatni je sektor to odmah prepoznao. 

- Službena se politika više oslanja na Europsku uniju i europske fondove, a naša je misao vodilja da treba tražiti suradnju i sa kineskim kapitalom; oni su u suficitu, žele poslovati i žele ulagati, a svaki će član naše organizacije, tko god to želi biti, ako ima projekt moći Kinezima ponuditi ono što ima. Imat ćemo sustav članarina koje moraju odgovarati u uvjetima u kojima živimo, ali vjerujem da će doprinijeti i tome da se promjeni percpecija ljudi o poslovanju s Kinom. Jer, ako samo jedna njihova investicija, jedan projekt, može otvoriti pedeset radnih mjesta, onda moramo na tome raditi – pojašnjava Rendulić. 

- Na taj će način i regija funkcionirati. Radit ćemo zajedno. Jer, da sutra svi mi zajedno počnemo nešto proizvoditi, to što mi možemo proizvesti nije dovoljno jednoj Kini. Zato ćemo biti međusobna podrška, a ne konkurencija – zaključuje Rendulić.

U svom daljnjem ekonomskom razvoju, Kina je strateškim partnerima proglasila Istočnu Europu i Srednju Aziju, a namjerava se potvrditi i kao međunarodni faktor u političkom i ekonomskom smislu. U idućih pet godina, Kina će izvesti 10 trilijuna dolara, investirati 500 milijardi dolara izvan svojih granica, a 400 milijuna kineskih turista otići će u svijet da bi ga bolje upoznali. 

Tagovi: CSEBA, Chinese SouthEast European Business Association, Mario Rendulić, Kina
PROČITAJ I OVO
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
U PLUSU
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon pet dana, jer je ulagače ohrabrilo novo smanjenje kamatnih stopa u Kini, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
KOREKCIJA
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u srijedu, drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice.
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija je ponovo posustala, dok su indeksi Beogradske berze dodatno ojačali nakon jučerašnejg snažnog rasta.
Zagrebačka burza: Ericsson najzaslužniji za devetnaesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson najzaslužniji za devetnaesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi nastavili rasti, pri čemu Crobex indeks već 19. dan zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u gotovo pet godina, ali uz promet tek nešto veći od 10 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE