GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre

Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2021 / 18:40
Autor: SEEbiz / H
LABIN - Revitalizacija željeznice iznimno je važna u razvoju prometne infrastrukture u Istri, rekao je u utorak župan Miletić na konferenciji 'Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji', a izaslanik Vlade Gospočić poručio je da je na red sada došla željeznica.

Kada se govori o prometnoj infrastrukturi proteklih 20-30 godina najviše se ulagalo u onu cestovnu, dok je ona željeznička trenutno u najnezavidnijem položaju, dodao je istarski župan Boris Miletić na konferenciji u Labinu.

"Najslabija točka istarskog prometa je već godinama željeznica - neelektrificirana, spora, degradirana u svakom smislu. Primjerice, trasa Lupoglav-Štalije je izvan prometa od 2009. godine, a u putničkom prijevozu se koriste stari, nepouzdani diesel-motorni vlakovi s prosječnom voznom brzinom oko 60 km na sat", istaknuo je Miletić.

Podsjeća da istarska željeznica na mnogim mjestima još uvijek nema osigurane cestovno-željezničke prijelaze dok je prijevoz tereta potpuno obustavljen, a onaj putnički je sveden uglavnom na prijevoz srednjoškolaca.

"Stoga smatramo kako je revitalizacija željeznice u Istarskoj županiji itekako potrebna i kada se govori o očuvanju okoliša, a željeznički je promet ekološki najprihvatljivija vrsta prijevoza. Mi želimo suvremen, ekološki i efikasan prijevoz putnika i tereta, u skladu sa smjernicama prometnog razvoja EU a Istarska županija želi biti otvoren i aktivan partner u razvoju istarske željeznice jer će se budućnost prometa u velikoj mjeri oslanjati upravo na željeznički promet", poručio je župan Miletić.

Državni tajnik Gospočić: Na red došla željeznica

Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu mora, i prometa i infrastrukture Alen Gospočić istaknuo je da je nakon uspješnog restrukturiranja cestovnog prometa, na red sada došla željeznica.

"Problema s financijama nemamo, jer je Hrvatskoj na raspolaganju oko 5,5 milijardi eura iz EU fondova, nacionalne komponente i bankovnog sustava. U planu je obnova 780 km pruga, u što je uključena i ona na području Istarske županije. Također, Vlada do 2023. godine planira obnoviti pola voznog parka s novim vlakovima te razviti nove vlakove na baterijski ili hibridni pogon", naglasio je državni tajnik.

Napominje kako je treći cilj povećati mobilnost građana i da sva djeca do 18. godine života imaju besplatan prijevoz vlakom na području cijele Hrvatske.

"Istra je regija koju čeka svjetla budućnost, kako u cestovnom, tako i u željezničkom prometu", zaključio je Gospočić.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić rekao je kako je želja da istarska željeznica bude spojena s Europom.

Istra je uvijek bila na nekim prekretnicama, ali je danas najrazvijenija hrvatska županija. Kad pogledamo prometnu infrastrukturu, osim Istarskog ipsilona, ona ne prati razvoj Istarske županije i zato mi je drago što se pokrenula ova inicijativa. Želja nam je da istarska željeznica bude spojena s Europom, kao što je to bila prije sto godina, ali i s željeznicom u drugim dijelovima Hrvatske, što nikad nije bila, poručio je.

Tagovi: istarska željeznica, HŽ Infrastruktura, Alen Gospočić, Boris Miletić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Depresivan početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Depresivan početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Prvi trgovački dan u nedelji na domaćem tržištu kapitala završen je s razočaravajućim rezultatima, s drastičinm padom prometa i slabljenjem indeksa.
Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte blizu 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte blizu 86 dolara
LONDON – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara budući da je veća opskrba iz Libije ublažila strahovanja da opskrba neće moći držati korak s oporavkom potražnje nakon koronakrize.
Zagrebačka burza: Nastavljena pozitivna trgovina
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena pozitivna trgovina
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su dionički indeksi nastavili višednevni uspon, pri čemu je Crobex porastao 17. dan zaredom, dok je milijunski promet imalo čak pet izdanja.
Dolar stabilan na početku tjedna
FOREX
Dolar stabilan na početku tjedna
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je bio stabilan u odnosu na najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, jer investitori procjenjuju da su potezi američkog Feda u smjeru zaoštravanja monetarne politike uglavnom već uračunati u njegovu cijenu.
Hrvatska ove godine očekuje oko 200 tisuća ruskih turista
OČEKIVANJA
Hrvatska ove godine očekuje oko 200 tisuća ruskih turista
MOSKVA – Hrvatska se ove godine nada rekordnom broju ruskih turista, a prošle je zabilježena najveća robna razmjena u posljednjih nekoliko godina, rečeno je u ponedjeljak na početku posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Moskvi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE