GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati Johnson&Johnsona i IBM-a potaknuli Wall Street

Rezultati Johnson&Johnsona i IBM-a potaknuli Wall Street
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2022 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, ali i umirujuće poruke iz američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 499 bodova ili 1,45 posto, na 34.911 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,61 posto, na 4.462 boda, a Nasdaq indeks 2,15 posto, na 13.619 bodova.

Najveći dnevni skok tih indeksa u više od mjesec dana zahvaljuje se rastu cijena dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Pao je samo naftni sektor, za 1 posto, jer su cijene nafte potonule više od 5 posto, nakon što je Međunarodni monetarni fond smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini sa 4,4 na 3,6 posto i upozorio na rizike od visoke inflacije.

Pozitivno su, pak, na tržište utjecali bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Od 49 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 79,6 posto ostvarilo je u prvom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. Obično ih očekivanja premaši 66 posto.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, kao i povećanju dividende, cijena dionice Johnson & Johnsona porasla je više od 3 posto i dosegnula rekordnu razinu.

Dionica IBM-a poskupila je, pak, 2,4 posto u redovnom trgovanju, a u produženom, nakon zatvaranja tržišta i objave financijskih rezultata, dodatnih 1,8 posto.

U redovnom trgovanju poskupila je, više od 3 posto, i dionica Netflixa, no u produženom trgovanju, nakon objave rezultata, cijena te dionice potonula je više od 20 posto jer je ta kompanija za streaming video sadržaja u prvom tromjesečju zabilježila prvi pad broja pretplatnika u više od 10 godina.

Kako su u fokusu poslovni rezultati, izjava Jamesa Bullarda, predsjednika ogranka Feda u St. Louisu, da bi kamatne stope do kraja godine trebalo povećati na 3,5 posto jer je, kako kaže, inflacija u SAD-u „daleko previsoka”, ostala je u drugom planu.

Tim više što su kasnije Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, i Raphael Bostic, predsjednik Feda u Atlanti, bili umjereniji u komentarima o zaoštravanju monetarne politike.

Posljednjih je tjedana tržište pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD-u i bojazni da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 7.601 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 14.153 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 6.534 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Johnson&Johnson, Netflix, kompanija IBM, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
INVESTICIJE
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
LONDON - Globalna ulaganja rizičnog kapitala u kripto tvrtke porasla su na 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024., pokazali su podaci u ponedjeljak, što je uvjetni znak da se interes ulagača vraća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE