GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti

Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 17:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.

Pristup jeftinoj proizvodnji kod kuće dao je kineskim tvrtkama prednost u inozemstvu. No to se sada pretvara u problem, jer pandemija i trgovinske napetosti remete međunarodne kanale opskrbe, piše tportal.

Mnoga se roba ne može otpremiti, rekao je Fang Xueyu, potpredsjednik međunarodnog marketinga i generalni direktor za Aziju i Pacifik u kineskoj tvrtki za kućanske aparate Hisense.

Troškovi otpreme kontejnera popeli su se pet puta sa otprilike 3.000 dolara na čak 15.000 dolara svaki, dok im je potrebno otprilike tjedan dana da stignu u Europu, rekla je prošlog mjeseca u intervjuu na mandarinskom jeziku.

Od zagušenja Sueskog kanala u ožujku do ponovnog pojavljivanja slučajeva Covida oko velikog kineskog izvoznog središta u Guangzhouu u lipnju, logistički poremećaji pogodili su globalnu trgovinu.

"Ono što imate u Europi, ono što imate širom svijeta, ne bih to nazvao kaosom, ali puno poremećaja u logističkom sustavu", rekao je za CNBC Alexander Klose, izvršni potpredsjednik inozemnih operacija u kineskom pokretaču električnih automobila Aiways.

“Tako smo morali ponovno rezervirati smjene, morali smo odgoditi smjene, jer nisu bili dostupni brodovi, nisu bili dostupni kontejneri. To je definitivno utjecalo na nas ”, rekao je za CNBC.

Za tvrtku koja svoje automobile proizvodi u Kini i prodaje ih u Europi, Klose je rekao da su prekidi "odložili neke isporuke za dva, tri mjeseca samo zato što su automobili sjedili u luci i nisu se prevozili".

Inozemna potražnja za proizvodima iz Kine ostala je velika. Carinska uprava Kine je priopćila kako je u prvoj polovici godine izvoz u Europsku uniju porastao za 35,9% u odnosu na prošlu godinu na 233 milijarde dolara, dok se izvoz u SAD popeo za 42,6% na 252,86 milijardi dolara.

No, odgode isporuke označavaju najnoviji izazov s kojim se kineske tvrtke suočavaju u pokušaju dostizanja međunarodnih tržišta.

Od oko 3.400 kineskih tvrtki koje posluju na međunarodnoj razini, samo njih oko 200 ostvaruje više od milijardu dolara prodaje u inozemstvu, rekao je James Root, partner u konzultantskoj tvrtki Bain.

Kineske multinacionalne kompanije vjerojatno ponovno otkrivaju ono što već dugo znaju. Njihove najbolje mogućnosti za rast su pred njima. A to je i generalna strategija kineske države - okrenuti se vlastitom tržištu.

Kina je drugo najveće gospodarstvo na svijetu, a mnogi ekonomisti predviđaju da će nadmašiti SAD i postati najveće u sljedećih nekoliko godina.

Logistički izazovi znače da će se kineske tvrtke dalje pokušati širiti na međunarodnim tržištima. Tvrtke za e-trgovinu grade ili iznajmljuju skladišni prostor u blizini kupaca u Europi, pa prodavači mogu unaprijed otpremiti proizvode za skladištenje. Kad kupac naruči, proizvod samo treba putovati iz obližnjeg skladišta, a ne preko kontinenta.

Podaci kineskog Ministarstva trgovine ukazuju na to da su kineske tvrtke izgradile oko stotinu novih skladišta u inozemstvu u prvoj polovici ove godine, nakon povećanja od 800 prošle godine. Kineske tvrtke traže i druge načine za uspostavu svoje prisutnosti na inozemnim tržištima.

Sljedeće godine AliExpress planira udvostručiti svoje osoblje u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

Primjerice, Hisense (vlasnik Gorenja) planira dodatne akvizicije i izgradnju više tvornica u različitim zemljama jer carine poskupljuju prodaju proizvoda iz Kine na nekim tržištima, poput SAD-a.

Tagovi: brodarsko tržište, Lenovo, Huawei, Hisense
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je stagnaciju indeksa, ali i značajno bolji promet.
Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
Brodari postaju sjajna oklada
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi stagnirali uz nastavak nešto većeg prometa kao i dan ranije, pri čemu je ponovno u fokusu investitora bila dionica Podravke.
Dolarov indeks blizu najviših razina u tri tjedna
FOREX
Dolarov indeks blizu najviših razina u tri tjedna
LONDON - Dolar se u petak zadržao blizu najviše razine u tri tjedna prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, koju je dosegnuo dan ranije pod utjecajem dobrih vijesti o prometu u američkoj maloprodaji.
Ekstremno visoke temperature ugrozile uzgoj dagnji u Grčkoj
DAGNJE
Ekstremno visoke temperature ugrozile uzgoj dagnji u Grčkoj
ATENA - Ekstremno visoke temperature ovoga ljeta uništile su oko polovine ovogodišnje proizvodnje dagnji u ključnoj regiji Solunskog zaljeva, upozorile su grčke vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE