GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rovinj: Turista više nego rekordne 2019. godine, ali potrošnja pada

Rovinj: Turista više nego rekordne 2019. godine, ali potrošnja pada
SLABA POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 08:41
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Izgleda da je tradicionalni hrvatski rekorder u turizmu i ove godine u samom vrhu dolazaka i noćenja.

Sudeći po najnovijim informacijama o turističkom prometu na području Rovinja, od početka godine do 9. lipnja ostvareno je čak 786.243 noćenja, što je 14 posto više u odnosu na isti period rekordne i predpandemijske 2019. godine, odnosno 130 posto više u odnosu na isti period 2021. godine.

Ova su noćenja ostvarena s ukupno 197.162 dolazaka, što je sedam posto više u odnosu na 2019. godinu, piše Glas Istre.

Kada govorimo o strukturi gostiju, najveći broj noćenja u tom periodu ostvarili su Nijemci s 28 posto sudjelovanja, Austrijanci s 18 posto, domaći gosti sa 16 posto, Slovenci s 10 posto i Talijani sa 5 posto. S druge strane, gledajući na vrstu smještaja, najviše noćenja ostvareno je u hotelima (36 posto), zatim u kampovima (33 posto), u privatnom smještaju (18 posto) i u turističkim naseljima (10 posto).

Trenutno na području Rovinja boravi više od 25.000 gostiju, najviše iz Njemačke (62 posto), Austrije (11 posto) i Hrvatske (4 posto).

Ni oblačno, kišovito i sparno vrijeme, koje ovih dana prijeti većim dijelom zapadne strane Poluotoka, nije omelo Rovinjce i njihove brojne goste u šetnji gradskim ulicama ili rivom. Također, neizostavan dio rovinjskog đira je i uspinjanje do crkve sv. Fume i uživanje u panorami.

Međutim, jučer se u Rovinju mogla primijetiti i slaba potrošnja gostiju, barem zasad, što potvrđuju i sami ugostitelji i trgovci. Naime, s jedne strane su kafići poprilično dobro posjećeni, no ne i puni, dok s druge strane slabo rade restorani, bar većina njih. Konobari stoje ispred glavnih ulaza i pokušavaju uhvatiti kakvog gladnog turista, no bar zasad relativno bezuspješno.

Malo dalje od same obale, prodavači u glavnoj trgovačkoj ulici Careri također nisu sasvim zadovoljni. Čekaju, kažu, one prave ljetne gužve koje ove sezone sigurno neće izostati. Tada će i potrošnja, silom statistike, biti veća. Trenutno se još uvijek odmaraju i pune baterije za ostatak obećavajuće sezone.

Žale nam se i ribari, barem njih nekoliko koliko ih je preostalo. Ribarske brodice će se, kažu, uskoro moći nabrojati na prste jedne ruke, a najveći su im problem mnogobrojna jata delfina. Ima ih, kažu, više od 300 i pojedu gotovo svu ribu. I doista, ribar Vlado i njegov kolega pokazuju nam današnji skromni ulov - tek četiri, pet ugora. U ovo vrijeme love se jastozi, škarpine i tek poneki škarpoć, kažu nam.

Ipak, po čitavom Rovinju, od ulaska u park šumu Punta Corrente pa sve do stare tvornice za preradu ribe Mirna, a pogotovo u centru grada, može se vidjeti i mnogo biciklista, romobila, školskih ekskurzija, gostiju svih dobi, ali i lokalaca koji koriste zadnju priliku za bezbrižnu šetnju prije prave pravcate ljetne špice. Velikog interesa za brodske ture još uvijek nema, pa je u vrijeme našeg prolaska obalom veliki narančasti brod ukrcao tek osam gostiju. No, i u ovom dijelu rovinjske ponude očekuje se navala, i to vrlo uskoro.

U razgovoru s turistima koje smo putem na kratko zaustavili saznajemo ono što možemo i sami pretpostaviti. Osim što su im putovanja iznimno nedostajala, većina njih je već bila u Rovinju, neki i po nekoliko puta te ga doživljavaju obaveznom destinacijom tijekom posjete Hrvatskoj, barem na jedan dan - pri dolasku ili pak povratku.

Konačno, uzevši u obzir trenutnu situaciju, možemo zaključiti da će, nakon izrazito loše 2020. i nešto bolje 2021. godine, istarski i rovinjski turizam ove godine ponovo procvjetati i dostići, a potencijalno i nadmašiti, stari sjaj iz 2019. godine. Naravno, uzevši u obzir ratno stanje u Ukrajini i veliku ekonomsku nesigurnost i divljanje cijena koje ono sa sobom nosi, rezultati koji će biti ostvareni u ovoj turističkoj sezoni vjerojatno će imati pozitivan učinak na gospodarstvo i njegov oporavak od koronakrize.

Jer, iako je rano govoriti o tome koliko bi sukob u Ukrajini mogao utjecati na industriju putovanja, njegove posljedice zasad ipak nisu vidljive.

Tagovi: Rovinj, hrvatski turizam, njemački turisti, turistička potrošnja
PROČITAJ I OVO
Inflacija i strah od recesije pojeli zaradu norveškog mirovinskog fonda
PRITISCI
Inflacija i strah od recesije pojeli zaradu norveškog mirovinskog fonda
OSLO - Norveški mirovinski fond izvijestio je u srijedu da je u prvoj polovini godine zabilježio gubitak na ulaganjima od 174 milijarde dolara budući da su na dionice utjecali strah od globalne recesije i inflacija.
Azijska tržišta: Rast japanskog izvoza potaknuo optimizam
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Rast japanskog izvoza potaknuo optimizam
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.
Wall Street: Walmart i Home Depot podigli raspoloženje
RAST
Wall Street: Walmart i Home Depot podigli raspoloženje
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko trgovačkih lanaca, dok je Nasdaq indeks blago pao.
Za luksuzni sektor krize nema
RAST POTRAŽNJE
Za luksuzni sektor krize nema
BERLIN - Mnogi ljudi u Njemačkoj trenutno moraju stezati remen. Ali ne svi. Nije malo onih koji novca imaju dovoljno - unatoč ratu u Ukrajini i drastičnom povećanju cijena energije i hrane. Luksuzna roba ne zna za krizu.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni indeksi porasli kao i redovni dionički promet, a najtrgovanija je bila dionica Podravke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE