GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rovinj: Turista više nego rekordne 2019. godine, ali potrošnja pada

Rovinj: Turista više nego rekordne 2019. godine, ali potrošnja pada
SLABA POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 08:41
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Izgleda da je tradicionalni hrvatski rekorder u turizmu i ove godine u samom vrhu dolazaka i noćenja.

Sudeći po najnovijim informacijama o turističkom prometu na području Rovinja, od početka godine do 9. lipnja ostvareno je čak 786.243 noćenja, što je 14 posto više u odnosu na isti period rekordne i predpandemijske 2019. godine, odnosno 130 posto više u odnosu na isti period 2021. godine.

Ova su noćenja ostvarena s ukupno 197.162 dolazaka, što je sedam posto više u odnosu na 2019. godinu, piše Glas Istre.

Kada govorimo o strukturi gostiju, najveći broj noćenja u tom periodu ostvarili su Nijemci s 28 posto sudjelovanja, Austrijanci s 18 posto, domaći gosti sa 16 posto, Slovenci s 10 posto i Talijani sa 5 posto. S druge strane, gledajući na vrstu smještaja, najviše noćenja ostvareno je u hotelima (36 posto), zatim u kampovima (33 posto), u privatnom smještaju (18 posto) i u turističkim naseljima (10 posto).

Trenutno na području Rovinja boravi više od 25.000 gostiju, najviše iz Njemačke (62 posto), Austrije (11 posto) i Hrvatske (4 posto).

Ni oblačno, kišovito i sparno vrijeme, koje ovih dana prijeti većim dijelom zapadne strane Poluotoka, nije omelo Rovinjce i njihove brojne goste u šetnji gradskim ulicama ili rivom. Također, neizostavan dio rovinjskog đira je i uspinjanje do crkve sv. Fume i uživanje u panorami.

Međutim, jučer se u Rovinju mogla primijetiti i slaba potrošnja gostiju, barem zasad, što potvrđuju i sami ugostitelji i trgovci. Naime, s jedne strane su kafići poprilično dobro posjećeni, no ne i puni, dok s druge strane slabo rade restorani, bar većina njih. Konobari stoje ispred glavnih ulaza i pokušavaju uhvatiti kakvog gladnog turista, no bar zasad relativno bezuspješno.

Malo dalje od same obale, prodavači u glavnoj trgovačkoj ulici Careri također nisu sasvim zadovoljni. Čekaju, kažu, one prave ljetne gužve koje ove sezone sigurno neće izostati. Tada će i potrošnja, silom statistike, biti veća. Trenutno se još uvijek odmaraju i pune baterije za ostatak obećavajuće sezone.

Žale nam se i ribari, barem njih nekoliko koliko ih je preostalo. Ribarske brodice će se, kažu, uskoro moći nabrojati na prste jedne ruke, a najveći su im problem mnogobrojna jata delfina. Ima ih, kažu, više od 300 i pojedu gotovo svu ribu. I doista, ribar Vlado i njegov kolega pokazuju nam današnji skromni ulov - tek četiri, pet ugora. U ovo vrijeme love se jastozi, škarpine i tek poneki škarpoć, kažu nam.

Ipak, po čitavom Rovinju, od ulaska u park šumu Punta Corrente pa sve do stare tvornice za preradu ribe Mirna, a pogotovo u centru grada, može se vidjeti i mnogo biciklista, romobila, školskih ekskurzija, gostiju svih dobi, ali i lokalaca koji koriste zadnju priliku za bezbrižnu šetnju prije prave pravcate ljetne špice. Velikog interesa za brodske ture još uvijek nema, pa je u vrijeme našeg prolaska obalom veliki narančasti brod ukrcao tek osam gostiju. No, i u ovom dijelu rovinjske ponude očekuje se navala, i to vrlo uskoro.

U razgovoru s turistima koje smo putem na kratko zaustavili saznajemo ono što možemo i sami pretpostaviti. Osim što su im putovanja iznimno nedostajala, većina njih je već bila u Rovinju, neki i po nekoliko puta te ga doživljavaju obaveznom destinacijom tijekom posjete Hrvatskoj, barem na jedan dan - pri dolasku ili pak povratku.

Konačno, uzevši u obzir trenutnu situaciju, možemo zaključiti da će, nakon izrazito loše 2020. i nešto bolje 2021. godine, istarski i rovinjski turizam ove godine ponovo procvjetati i dostići, a potencijalno i nadmašiti, stari sjaj iz 2019. godine. Naravno, uzevši u obzir ratno stanje u Ukrajini i veliku ekonomsku nesigurnost i divljanje cijena koje ono sa sobom nosi, rezultati koji će biti ostvareni u ovoj turističkoj sezoni vjerojatno će imati pozitivan učinak na gospodarstvo i njegov oporavak od koronakrize.

Jer, iako je rano govoriti o tome koliko bi sukob u Ukrajini mogao utjecati na industriju putovanja, njegove posljedice zasad ipak nisu vidljive.

Tagovi: Rovinj, hrvatski turizam, njemački turisti, turistička potrošnja
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE