GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rujan s 94 posto noćenja iz rujna 2019.

Rujan s 94 posto noćenja iz rujna 2019.
KAMPOVI NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 15:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je od početka godine do 28. rujna s gotovo 80 milijuna turističkih noćenja dosegnuto 77,7 posto noćenja iz istog razdoblja 2019., a rezultati su i bolji u rujnu u kojemu je dosadašnjih 11,7 milijuna noćenja 94 posto iz rujna 2019., objavila je u srijedu Hrvatska udruga turizma (HUT).

Iz HUT-a iznose i da je Hrvatsku od početka ove godine do 28. rujna posjetilo 12,5 milijuna turista ili njih 67 posto kao 2019., dok je turista samo u rujnu bilo 1,8 milijuna ili 82 posto od broja iz rujna 2019., pri čemu su strani turisti i dalje činili najveći udjel u ukupnim brojkama - 89,5 posto svih dolazaka i 90,2 posto svih noćenja.

Bolji od mediteranske konkurencije

"Na temelju ovih rezultata i postojećih statistika ostalih mediteranskih zemalja, može se zaključiti da je Hrvatska i ove godine turističkim rezultatom u usporedbi s rekordnom 2019. ostvarila najbolju turističku sezonu na Mediteranu", ocjena je iz HUT-a, iz kojeg iznose i neke usporedbe s konkurencijom.

Primjerice, prema posljednjim javno dostupnim turističkim brojkama, Španjolsku je u kolovozu posjetilo 5 milijuna stranih turista, što je 172 posto više nego u kolovozu prošle godine, ali ispod 50 posto (ili 48,6 posto) u odnosu na kolovoz 2019.

U Grčku je pak u srpnju i prvoj polovici kolovoza ušlo 2 milijuna stranih turista, a njihova turistička industrija u optimističnom scenariju očekuje da će ovogodišnja sezona završiti na 60 posto prometa iz 2019.

"Pri kraju glavnog dijela sezone ne možemo kriti zadovoljstvo ostvarenjima, no treba naglasiti da to neće biti dovoljno da pokrije gubitke iz 2020. Hrvatski turizam i dalje na putu punog oporavka treba suradnju i pomoć države, prije svega u zadržavanju postojeće radne snage u sektoru te njihove edukacije kako bi se kontinuirano dizala kvaliteta, a time i konkurentnost. Upravo će to biti glavni izazov u pripremi iduće turističke godine i osiguravanju budućnosti hrvatskog turizma uopće", poručio je u biltenu direketor HUT-a Veljko Ostojić.

Nijemci u noćenjima nadmašili 2019.

Bilten HUT-a donosi još i podatak da je u Hrvatskoj trenutno više od 170 tisuća turista, među kojima je najviše Nijemaca ili 60 tisuća, a oni su do sada ove godine ostvarili i najviše noćenja, više od 20 milijuna, čime su nadmašili i rekordnu 2019.

Slovenci su na drugom mjestu među stranim turistima sa 8,6 milijuna noćenja, a slijede Poljaci sa 6,5 milijuna noćenja ili 8 posto više nego u 2019., te Austrijanci sa više od 6 milijuna noćenja i Česi sa iznad 5 milijuna noćenja.

Među pojedinim odredištima u Hrvatskoj, iz HUT-a u biltenu izdvajaju Mali Lošinj, koji je na godišnjoj razini (s rujnom) dosegnuo 85 posto turističkog prometa iz 2019., dok je samo u rujnu imao 10 posto bolje rezultate nego u istom mjesecu 2019., a iz njihove Turističke zajednice komentirali su i da su gosti više trošili.

Spominju u biltenu i Umag, koji je do polovice rujna ove godine ostvarioo 80 posto ukupnih noćenja iz 2019., a i oni su prvoj polovici rujna imali 11 posto više noćenja nego prije dvije godine, dok su kolovoz zaključili s plusom od 4 posto.

I Grad Krk na istoimenom otoku sredinom rujna je sa milijun noćenja turista u komercijalnom smještaju ove godine zabilježio 83 posto noćenja iz 2019., a rujnu imaju i bolji rezultat, za 12 posto nego u istom mjesecu 2019.

Kampovi "zvijezde" godine - u rujnu s 24 posto više noćenja nego 2019.

Oko vrsta smještaja, iz HUT-a naglašavaju da su kampovi "zvijezde" godine, jer su i uoči listopada i dalje visoko popunjeni.

"Iako svaki segment smještaja ima svoju ulogu i poziciju na tržištu, možemo reći da je kamping "zvijezda", i ne samo ove godine. Uz male razlike među regijama, na razini godine (s rujnom) u kampovima je ostvareno oko 90 posto noćenja iz 2019. To je daleko bolje od plana s početka ove sezone, koji se 'vezao' na 60 do 70 posto predpandemijskog prometa, u čemu treba imati i u vidu da je ova sezona ipak kasnije počela", komentira direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Adriano Palman.

Iznosi i podatke iz eVisitora, po kojima je u kampovima samo u rujnu, do 28. rujna, bilo 2,8 milijuna noćenja ili čak 24 posto više nego u rujnu 2019., a i turista je u kampove došlo 17 posto više ili gotovo 405 tisuća.

Tagovi: hrvatski turizam, kampovi, Hrvatska udruga turizma
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE