GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija-Bjelorusija: Ruski plinski popust posljednjem diktatoru u Europi

Rusija-Bjelorusija: Ruski plinski popust posljednjem diktatoru u Europi
PUTINOV MANEVAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2011 / 13:03
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
MOSKVA - Rusija i Bjelorusija se sve više zbližavaju. Moskva je posljednjem diktatoru u Europi odobrila veliki popust na cijenu plina. Zauzvrat Rusija povećava svoj utjecaj na Bjelorusiju koja postaje sve više ovisna o Moskvi.

Rusija je svom susjedu, koji je uzdrman krizom, već uručila novogodišnji poklon. Od siječnja će cijena plina za Bjelorusiju biti upola niža.

„Bjelorusija profitira od privredne integracije“, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin.

On kaže da će iduće godine prosječna cijena plina za Europu biti 400 dolara. Bjelorusija će u prvom kvartalu za 1.000 kubičnih metara plina platiti 164 dolara.

„To je znatan popust za naše bjeloruske prijatelje i partnere koji će im u budžetu omogućiti uštedu od dvije milijarde dolara“, rekao je Putin.

Osim toga, Rusija će u izgradnji prve bjeloruske nuklearke sudjelovati s visokim kreditom. Moskva će na raspolaganje staviti i do deset milijardi dolara.

Ruski energetski koncern Gazprom će postati vlasnik preostalih 50 posto bjeloruskog isporučitelja plina “Beltransgas” što znači da će tranzitni plinovod za Europu od sada biti u vlasništvu Gazproma. Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko kaže da Rusija i Bjelorusija sada rješavaju jedan od sporova u vezi s isporukom plina. Naime, Gazprom je najavio smanjenje isporuke plina i do 85%, jer je Bjelorusija ovom koncernu dužna 155 milijuna dolara.

Bjelorusija se trenutno nalazi u najvećoj gospodarskoj krizi od proglašenja neovisnosti. Zbog toga su joj pod hitno potrebni novi krediti. EU je Bjelorusiji zbog predsjednika Aleksandra Lukašenka uvela sankcije. Rusija sada nudi pomoć, ali i povećava ovisnost Bjelorusije o Moskvi.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedjev kaže da je smisao integracije u vrlo praktičnoj stvari.

“Zato što želimo da stanovnici naše zemlje žive bolje, da se osjećaju sigurno i da su dobro raspoloženi.” On kaže da je zbog toga "povećanje sigurnosti i blagostanja građana središnja tema rusko-bjeloruske unije”.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedjev i njegove kolege iz Bjelorusije i Kazahstana Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev potpisali su u Moskvi (18.11.2011.) “Deklaraciju o euroazijskoj ekonomskoj integraciji”. Ujedinjeni ekonomski prostor triju država, koje su već stvorile carinsku uniju 2009., trebao bi biti objavljen 1. siječnja 2012. godine.

“Euroazijska ekonomska unija bi trebala biti stvorena do 2015. godine”, rekao je ruski predsjednik Medvedjev.

Rusija je često pokušavala jačati integraciju bivših sovjetskih republika od raspada SSSR-a 1991. godine, a Putin se nije odrekao ambicija obnove veza između tih zemalja. 2005. godine je Putin raspad SSSR-a nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća", a sada je rekao da je SSSR bio "velika Rusija".

Tagovi: Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko, Dmitrij Medvedev, Sergej Šmatko, SSSR, Gazprom, plin, Beltransgaz
PROČITAJ I OVO
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU - "Zagreb je grad u koji se lako doseliti kao nomad jer ima sve potrebne sadržaje, ljudi govore engleski i pristupačan je. Zagreb ima svoju kulturu i atmosferu, tako da se definitivno razlikuje od života u drugim nomadskim središtima poput Balija, na primjer."
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi znatnije pali, dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za prvih devet mjeseci, pri čemu su svi sektorski idneksi oslabili izuzev transportnog.
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
GUVERNER
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je konferenciji "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
SEZONA
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
DUBROVNIK - Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE