GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija planira masovnu proizvodnju cjepiva protiv covida-19 ove godine

Rusija planira masovnu proizvodnju cjepiva protiv covida-19 ove godine
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 13:18
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija planira proizvesti 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19 ove godine, s mogućnosšću proizvodnje još 170 milijuna u inozemstvu, rekao je Reutersu direktor ruskog Fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitrijev.

Prvo ispitivanje cjepiva na ljudima, koje je trajalo mjesec dana i u kojemu je sudjelovalo 38 osoba, završilo je ovoga tjedna. Znanstvenici su zaključili da je sigurno za uporabu i da izaziva imunološki odgovor, iako je snaga tog odgovora još nejasna.

Veća, treća faza ispitivanja u koju će biti uključeno nekoliko tisuća ljudi, trebala bi početi u kolovozu, izjavio je Dmitrijev.

"Vjerujemo da će se na temelju sadašnjih rezultata u Rusiji odobriti u kolovozu, a u nekim drugim zemljama u rujnu... što znači da bi moglo postati prvo odobreno cjepivo u svijetu", kazao je on.

Razvija se više od 100 mogućih cjepiva kako bi se pokušala zaustaviti pandemija. Najmanje dva su u završnoj trećoj fazi ispitivanja na ljudima, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Jedno razvija kineski Sinopharm a drugo AstraZeneca i Svučilište Oxford.

Proizvođači se bave pitanjem kako masivno povećaati proizvodnju da bi zadovoljila globalne potrebe.

Dmitrijev kaže da će se ruska treća faza ispitivanja provoditi u Rusiji i u dvije bliskoistočne zemlje te da će početi nakon završetka druge faze ispitivanja na stotinu ljudi 3. kolovoza.

Rusija je razgovarala sa Saudijskom Arabijom o tome da bude lokacija za testno ispitivanje kao i proizvodni partner, rekao je on na odvojenoj tiskovnoj konferenciji.

Moskovski Institut Gamaleja, koji je razvio ruskog kandidata za cjepivo, proizvodi doze za klinička ispitivanja.

"Mišljenje je da za tzv. imunitet krda u Rusiji treba cijepiti između 40 i 50 milijuna ljudi", rekao je Dmitrijev Reutersu.

Kazao je kako vjeruje da će se u Rusiji proizvesti oko 30 milijuna doza ove godine, a da se onda iduće godine može završiti cijepljenje.

Rusija je također sklopila ugovore o proizvodnji s još pet zemalja i mogla bi proizvesti do 170 milijuna doza u inozemstvu ove godine, rekao je Dmitrijev.

Odbio je reći gdje i nije htio iznositi detalje o cijenama, ali je izjavio da su zemlje u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i drugdje pokazale interes za uvoz cjepiva.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, Rusija, Sinopharm, AstraZeneca, Svučilište Oxford, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE