GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P: Katastrofa za crnogorski turizam

S&P: Katastrofa za crnogorski turizam
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 20:55
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Turistički sektor Crne Gore pretrpjeće značajne gubitke ove godine zbog pandemije koronavirusa, pokazuje analiza kompanije Standard and Poors (S&P) Global Rating.

U analizi se navodi da je Crna Gora uvrštena među 15 zemalja čiji će turistički sektor trpjeti velike posljedice pandemije. Na toj listi je i Albanija, zatim Aruba, Bahami, Barbados, Zelenortska ostrva i Fidži.

“Uticaj je očekivano velik za male turističke privrede poput Barbadosa, Arube, Belizea, Zelenortskih ostrva, Crne Gore i Albanije“, pokazala je analiza objavljena u martu, prenosi Intellinews.

Prema tabeli S&P-a „Države rangirane prema pogoršanju rasta BDP-a“, Crna Gora je na šestom mjestu u svijetu, Hrvatska na 10. a Albanija na 13.

Prema ograničenom scenariju, samo bi tri države zabilježile pogoršanje fiskalnog deficita za 1 odsto BDP-a ili više, a to su Aruba, Crna Gora i Zelenortska ostrva.

Ekstremni scenario obuhvata ukupno 17 država u kojima se fiskalni pokazatelji pogoršavaju za najmanje 1 odsto BDP-a. Ova grupa država uključuje i neke zemlje u kojima su spoljni uticaji relativno ograničeni, poput Hrvatske, Kurasaoa, Jamajke, Gruzije, Malte, Jordana i Islanda.

U analizi se navodi da bi male “sunce, more, pijesak“ ostrvske destinacije, poput Arube, Bahama, Barbadosa, Zelenortskih ostrva i Fidžija, bile najgore pogođene usporavanjem globalnih turističkih tokova.

Druga najosjetljivija regija u svijetu po pitanju gubitaka u turizmu je centralna i istočna Evropa, posebno Balkan, gdje je nekoliko zemalja sa značajnim turističkim sektorom.

“Crna Gora se čini najranjivijom unutar ove grupe, najviše zato što se oslanja na turizam za dvije petine ukupnih primitaka tekućeg računa - daleko najviše u cijeloj Evropi“, navodi S&P.

Spoljna zaduženost se najviše pogoršava na Bahamima, u Crnoj Gori i Grčkoj, od kojih bi svaka zabilježila pogoršanje za oko 30 odsto primitaka tekućih računa po “ekstremnom” scenariju.

Analiza pokazuje da su Albanija i Gruzija pomalo ranjive, ali s obzirom na objektivno zdraviju početnu poziciju na spoljnim bilansima, čini se da su nešto sposobnije podnijeti šok.

Tagovi: crnogorski turizam, Standard&Poors, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE