GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P: Katastrofa za crnogorski turizam

S&P: Katastrofa za crnogorski turizam
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 20:55
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Turistički sektor Crne Gore pretrpjeće značajne gubitke ove godine zbog pandemije koronavirusa, pokazuje analiza kompanije Standard and Poors (S&P) Global Rating.

U analizi se navodi da je Crna Gora uvrštena među 15 zemalja čiji će turistički sektor trpjeti velike posljedice pandemije. Na toj listi je i Albanija, zatim Aruba, Bahami, Barbados, Zelenortska ostrva i Fidži.

“Uticaj je očekivano velik za male turističke privrede poput Barbadosa, Arube, Belizea, Zelenortskih ostrva, Crne Gore i Albanije“, pokazala je analiza objavljena u martu, prenosi Intellinews.

Prema tabeli S&P-a „Države rangirane prema pogoršanju rasta BDP-a“, Crna Gora je na šestom mjestu u svijetu, Hrvatska na 10. a Albanija na 13.

Prema ograničenom scenariju, samo bi tri države zabilježile pogoršanje fiskalnog deficita za 1 odsto BDP-a ili više, a to su Aruba, Crna Gora i Zelenortska ostrva.

Ekstremni scenario obuhvata ukupno 17 država u kojima se fiskalni pokazatelji pogoršavaju za najmanje 1 odsto BDP-a. Ova grupa država uključuje i neke zemlje u kojima su spoljni uticaji relativno ograničeni, poput Hrvatske, Kurasaoa, Jamajke, Gruzije, Malte, Jordana i Islanda.

U analizi se navodi da bi male “sunce, more, pijesak“ ostrvske destinacije, poput Arube, Bahama, Barbadosa, Zelenortskih ostrva i Fidžija, bile najgore pogođene usporavanjem globalnih turističkih tokova.

Druga najosjetljivija regija u svijetu po pitanju gubitaka u turizmu je centralna i istočna Evropa, posebno Balkan, gdje je nekoliko zemalja sa značajnim turističkim sektorom.

“Crna Gora se čini najranjivijom unutar ove grupe, najviše zato što se oslanja na turizam za dvije petine ukupnih primitaka tekućeg računa - daleko najviše u cijeloj Evropi“, navodi S&P.

Spoljna zaduženost se najviše pogoršava na Bahamima, u Crnoj Gori i Grčkoj, od kojih bi svaka zabilježila pogoršanje za oko 30 odsto primitaka tekućih računa po “ekstremnom” scenariju.

Analiza pokazuje da su Albanija i Gruzija pomalo ranjive, ali s obzirom na objektivno zdraviju početnu poziciju na spoljnim bilansima, čini se da su nešto sposobnije podnijeti šok.

Tagovi: crnogorski turizam, Standard&Poors, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE