GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD kupio kompletnu zalihu remdesivira

SAD kupio kompletnu zalihu remdesivira
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države pokupovale su praktički kompletnu globalnu zalihu remdesivira, jednog od lijekova koji se pokazao učinkovit u liječenju Covida-19. Konkretno, iduća tri mjeseca neće biti "ni doze"za bilo koju drugu državu na svijetu, piše Sarah Boseley za britanski Guardian.

Ovaj sebični potez američke administracije izazvao je ogorčenje, ali i strah stručnjaka i aktivista diljem svijeta koji se boje da bi se ista stvar mogla ponoviti u slučaju kada bude otkriveno/proizvedeno prvo efikasno cjepivo za koronavirus. Naime, ovo nije prvi put da je Trumpova administracija pokazala da je itekako spremna ponuditi više, ili na bilo koji drugi način eliminirati druge države kada je u pitanju nabavka lijekova ili zaštitne opreme.

- Oni trenutno imaju pristup gotovo svim zalihama remdesivira, a za Europu nije ostalo ništa - kazao je dr. Andrew Hill, znanstvenik sa Sveučilišta Liverpool.

Remdesivir je prvi lijek koji je američka agencija za lijekove odobrila za korištenje u liječenju Covida-19. Proizvodi ga tvrtka Gilead, a pokazalo se da pomaže u bržem oporavku od bolesti izazvane koronavirusom. Prvih 140.000 doza raspodijeljeno je bolnicama diljem svijeta, između ostalog, kako bi se ispitao i učinak lijeka, a Trumpova administracija sada je kupila više od 500.000 doza. Riječ je o kompletnoj količini koju će Gilead proizvesti u srpnju, te 90 posto onoga što će proizvesti u kolovozu i rujnu, piše Guardian.

- Predsjednik Trump sklopio je sjajan ugovor kojim je osigurao da će Amerikanci imati prvi lijek odobren za liječenje Covida-19. Koliko god je moguće, želimo osigurati da svaki američki pacijent koji treba remdesivir i dobije taj lijek. Trumpova administracija radi sve što je moguće da sazna čim više o lijekovima koji mogu spasiti život i da ih osigura za Amerikance - rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

Tagovi: remdesivir, Covid-19, koronavirus, lijek protiv koronavirusa, Alex Azar, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE