GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD se plaše nestašice hrane, kupuju rusko gnojivo

SAD se plaše nestašice hrane, kupuju rusko gnojivo
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 08:38
Autor: SEEbiz
HOUSTON/WASHINGTON - Tanker koji prevozi rusko gnojivo ide prema Sjedinjenim Državama zbog opće zabrinutosti da bi vrtoglavi skok svjetskih cijena gnojiva mogao dovesti do nestašice hrane, izvještava Reuters.

Tanker Johnnie Ranger pod zastavom Liberije trebao bi u ponedjeljak stići u New Orleans s oko 39.000 tona otopine uree amonijevog nitrata, gnojiva napravljenog kombinacijom uree, dušične kiseline i amonijaka, prema izvorima britanske agencije i podacima pomorskog praćenja firma Refinitiv Icon.promet.

Brod je ukrcan prošli mjesec u St. Pojedinosti o ruskom prodavatelju i američkom kupcu nisu odmah bile dostupne, a američko ministarstvo financija i američka carina i granična zaštita odbili su komentirati.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena nije stavila ruske poljoprivredne proizvode ili gnojiva na crnu listu nakon napada Moskve na Ukrajinu, ali mnoge su se zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da će upasti u probleme jer se propisi brzo mijenjaju. Washington je sankcionirao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugljen i ukapljeni prirodni plin.

Rusija i Ukrajina vodeći su izvoznici gnojiva, ključne komponente za osiguranje visokih prinosa kukuruza, soje, riže i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici diljem svijeta smanjili su upotrebu gnojiva zbog visokih cijena, ali i površine koje planiraju obrađivati.

Sjedinjene Države su 2021. iz Rusije uvezle gnojiva urea amonij nitrat u vrijednosti od 262,6 milijuna dolara, prema podacima Ministarstva trgovine.

Američka komisija za međunarodnu trgovinu ovaj je tjedan ukinula velike antidampinške i antisubvencijske carine na urea amonijevo nitratna gnojiva iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašice i rastuće cijene.

Tagovi: nestašica hrane, hrana, gnojivo, rusko gnojivo
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE