GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD ubrzava pripreme za distribuciju cjepiva prije izbora

SAD ubrzava pripreme za distribuciju cjepiva prije izbora
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2020 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva za koronavirus do početka studenog, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) "traže" da države "što prije" učine sve kako bi centri za distribuciju budućeg cjepiva bili "potpuno operativni do 1. studenog 2020.", piše njihov ravnatelj Robert Redfield u pismu koje je prošli tjedan poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Ovo je još jedan znak da je utrka za cjepivo u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti se "ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju cjepiva za Covid-19 u jesen 2020.", ističe Redfield u pismu.

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. studenog, rekao je prošli tjedan da će Sjedinjene Države imati cjepivo "ove godine".

Premda je nekoliko cjepiva u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo ravnatelja CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju "cjepiva A" i "cjepiva B". Čini se da potonja odgovaraju cjepivima na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milijune doza.

"Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano cijepljenje protiv Covida-19 jer će opskrba cjepivom biti ograničena", obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi tko se prvi treba cijepiti, a to su zdravstveni radnici.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, američki izbori, Pfizer, Moderna, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE