GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD zainteresiran za Grenland zbog rijetkih metala Zemljine kore

SAD zainteresiran za Grenland zbog rijetkih metala Zemljine kore
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2019 / 12:17
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ideja američkog predsjednika Donalda Trumpa o kupnji Grenlanda možda je puka fantazija, no SAD je već 'bacio oko' na resurse tog otoka, posebno na bogata nalazišta rijetkih metala Zemljine kore, piše The Financial Times.

Washington je nedavno s Grenlandom potpisao memorandum o suradnji na vađenju tehnoloških metala, tragajući za alternativnim izvorima opskrbe nakon što je Kina naznačila da bi mogla ograničiti njihov izvoz u SAD, piše londonski list.

Nalazišta rijetkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procjenjuju se na 38,5 milijuna tona. Usporedbe radi, u ostatku svijeta sadrže 120 milijuna tona tih sirovina.

Grenlandska nalazišta uključuju neodimij, praseodimij, disprozij, terbij, uran i nusproizvode cinka.

Neodimij, terbij i disprozij koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže pak lantam koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno promatranje.

Gadolinij se pak može naći u uređajima za magnetsku rezonancu.

Kina dominira u globalnoj proizvodnji skupine od 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizirati a ključni su za tehnološku industriju, uključujući električna vozila, vjetroturbine i vojnu tehnologiju. Kineski je udio u globalnoj proizvodnji 70 posto a u preradi je još i veći, ističe FT.

Dvije tvrtke najbolje opremljene za vađenje tehnoloških metala na Grenlandu, Tanbreez Mining i Greenland Minerals, imaju oprečna mišljenja o potrebi suradnje s Kinom a razlikuju se i u procjeni mogu li SAD i Europa u konačnici osigurati konkurentne cijene za tehnološke metale izvađene i prerađene izvan Kine.

"Trebaju nam kineski suradnici", ističe izvršni direktor Greenland Mineralsa John Mair. "Surađivali smo s najboljim zapadnim globalnim grupama ali Kina može osigurati razvoj", ističe.

Njegovo mišljenje dijeli i Patrik Andresson sa sveučilišta u Aalborgu.

"Kineske kompanije smatraju se vodećima u kompleksnoj tehnologiji pretvaranja mineralnih koncentrata u komercijalne proizvode a Kina je ujedno i najveće tržište. Stoga je teško zamisliti da bi projekt koji u potpunosti isključuje kinesku stručnost mogao uspjeti", ističe Andresson.

Glavni geolog Tanbreez Mininga Greg Barnes drži pak da je sudjelovanje Kine u njihovom projektu nepotrebno. Minerali u našem nalazištu ne sadrže uobičajene zagađujuće tvari, poput torija i fluorina, pa se mogu prerađivati uz niske troškove i s visokim prinosom, što znači da nema potrebe za daljnjom obradom u Kini.

U grenlandskom ministarstvu mineralnih resursa i rada ističu pak da im je "najveća briga zaštita okoliša i javnog zdravlja". Ukazuju pritom na istraživanje o koristi vađenja minerala čiji su autori preporučili da se rudarske aktivnosti ne razvijaju prenaglo s obzirom da Grenland ima samo 56 tisuća stanovnika.

Neki političari u glavnom gradu Nuuku smatraju pak da će industrija eksploatacije sirovina potaknuti zapošljavanje, zakočiti iseljavanje stanovništva i dugoročno osigurati Grenlandu viši stupanj neovisnosti u odnosu na Dansku koja financira više od polovine proračuna tog teritorija.

Tagovi: Grenland, rijetki metali, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
RAST
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer se čini da su ulagači odahnuli nakon poruka američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja i povećanju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE