GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sandra Švaljek: Vlada mora stvoriti stabilno okružje za investicije

Sandra Švaljek: Vlada mora stvoriti stabilno okružje za investicije
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2012 / 12:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Razvoj povoljne ulagačke klime i stvaranje predvidivih i stabilnih uvjeta poslovanja osnovni su uvjeti obilnijeg dotoka stranih investicija, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji "Investment Summit Croatia and SEE", u organizaciji veleposlanstva Švedske i švedskog Trgovinskog vijeća.
Forum, koji je organiziran uz podršku Ministarstva gospodarstva, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore, okupio je par stotina sudionika, uz sudjelovanje poznatih švedskih firmi kao što su Scania, Saab i Ericsson.

Cilj je konferencije predstaviti nove i inovativne načine financiranja projekata kao i potaknuti nove projekte, a sektori interesa su energetika i infrastruktura.

Stabilnije poslovno okružje bez prečestih izmjena propisa stvara predvidivo poslovno okružje i to je ono na čemu bi Vlada trebala raditi, smatra direktorica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek.

Pored toga, prema njezinim riječima, Vladina nastojanja trebaju biti usmjerena na svladavanje administrativnih zapreka ulaganjima te na unapređenje profesionalnosti javnog sektora u davanju usluga poslovnom sektoru i građanima.

Govoreći o općoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, Švaljek kazala je kao EIZ u ovoj godini očekuje negativnu stopu rasta BDP-a, a učinak mjera fiskalne konsolidacije tek u narednim godinama.

Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević upozorava da nijedna država nije konkurentna u svemu te da je ključno odrediti industrijska područja u kojima će se graditi međunarodna konkurentnost. Pritom smatra da ne treba gledati samo tržište Hrvatske nego nastojati da hrvatska poduzeća budu odskočna daska ulagačima za prodor u regiju.

Čelnica Tesle posebno se zalaže za ohrabrivanje ulaganja u istraživanje i razvoj, gdje je Hrvatska sa udjelom od 0,7 posto BDP-a pri europskom dnu.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić upozorava kako HUP-ove analize pokazuju da se zapreke ulaganjima i općenito razvoju poduzetništva u Hrvatskoj ne smanjuju pri čemu je naglasio probleme s lokalnom upravom.

Član Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck za veći uspjeh Hrvatske u privlačenju stranih ulaganja preporuča stvaranje industrijskih klastera kakvi bi mogli biti prehrambeni i turistički, a potencijal vidi i u logistici.

Viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević - Šujster kaže kako Svjetska banka za ovu godinu očekuje pad realnog BDP-a u Hrvatskoj za jedan posto. Situaciju u regiji i Hrvatskoj prema njezinim riječima obilježavaju krhki oporavak, rast javnog duga, visoka nezaposlenost i slaba domaća potražnja.

Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal istakla je pak kako je za Vladu ključno pokrenuti novi investicijski ciklus, a potencijal za to vidi u javno-privatnom partnerstvu u obnovi javnih zgrada, energetici i infrastrukturi.

Tagovi: Sandra Švaljek, investicije, strane investicije, Gordana Kovačević, Sanja Madžarević Šujster
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovine oprezna
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovine oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle drugi dan zaredom, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, nakon najave povećanja poreza u SAD-u.
Wall Street: Indeksi pali nakon Bidenove najave većih poreza za bogate
PAD
Wall Street: Indeksi pali nakon Bidenove najave većih poreza za bogate
NEW YORK - Bidenov plan uključivao bi povećanje stope poreza na kapitalnu dobit za bogate na 39,6%, navodi se u izvještaju Bloomberga.
ECB pojačao tempo kupnje imovine, želi povoljne uvjete financiranja
POTEZI
ECB pojačao tempo kupnje imovine, želi povoljne uvjete financiranja
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da je pojačala tempo kupnje imovine kako bi osigurala povoljne uvjete financiranja koji bi, uz cijepljenje protiv covida 19, trebali poduprijeti oporavak gospodarstva od koronakrize.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa i nešto bolji promet.
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
TROŠKOVI
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon sjednice Vlade da se razmišlja o plaćanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE