GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska berza: Trgovano sa svega šest izdanja

Sarajevska berza: Trgovano sa svega šest izdanja
CLOSING BELL SASE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2017 / 16:18
Autor: Sanja Jokić, SEE Investment Solutions d.o.o.
SARAJEVO - Okončan je još jedan u nizu skromnih trgovinskih dana na SASE sa ukupnim prometom od 67.254 KM. 

U sklopu 10 transakcija trgovano je sa samo šest emitenata, a najveći promet je ostvario emitent IGO d.d. Kupres u iznosu od 44.580 KM.

Prosječna cijena dionice ovog emitenta je ostala nepromijenjena na 60,00 KM po dionici. Drugo mjesto je zauzeo sarajevski Bosnalijek čiji je promet dostigao vrijednost od 20.930 KM. Ni ovaj emitent nije zabilježio promjenu prosječne vrijednosti dionice, tako da ona i dalje iznosi 11,50 KM. Energopetrol d.d. Sarajevo je zabilježio ukupni promet od 1.380 KM, što ga je pozicioniralo na treće mjesto po osnovu prometa, a kao i prethodna dva emitenta, ni Energopetrol nije zabilježio promjenu prosječne cijene dionice, pa ona i dalje iznosi 5,00 KM po dionici.

Na kotaciji fondova su zabilježene transakcije sa dva fonda. ZIF BIG Investiciona grupa dd Sarajevo je zabilježila promet u iznosu od 160,00 KM, a prosječna cijena dionice je ostala nepromijenjena na 2,00 KM. Drugi emitent sa kotacije fondova je bio sarajevski MI-Group koji je zabilježio promet od nevjerovatnih 1,25 KM, jer je zabilježena transakcija sa samo 1 dionicom pomenutog emitenta sa prosječnom cijenom od 1,25 KM.

Jedini indeks koji je zabilježio pad vrijednosti je bio BIFX (-0,05%). SASX-10 je zabilježio porast vrijednosti od 0,39%, a SASX-30 je porastao za 0,67%, što ga čini pobjednikom dana kad su indeksi u pitanju. I ostala dva indeksa su zabilježila porast vrijednosti; SASXBBI je skočio za 0,14%, a SASX-FN za 0,16%.

Tagovi: Sarajevska berza, Energopetrol, Elektroprivreda BiH, Bosnalijek, BH Telecom
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli, no promet je u odnosu na ponedjeljak pao, kao i broj dionica s milijunskim prometom kojih je bilo tri.
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
FOREX
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima većeg zazora od rizika zbog jačanja napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda.
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
POTEZI
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
MOSKVA - Ruska središnja banka obustavila je kupnju stranih valuta kako bi ublažila nestabilnost na financijskim tržištima u uvjetima oslabljenog rublja i napetosti vezanih uz Ukrajinu.
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ISTRAŽIVANJE
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ZAGREB - Stanovnici Hrvatske većinom smatraju da su umreženost turizma i ostalog gospodarstva, kvaliteta upravljanja turizmom i uključenost stanovništva u njegov razvoj nezadovoljavajući, ali i da turizam nema puno negativnih učinaka, pokazalo je uz ostalo istraživanje Ministarstva turizma i sporta (MINTS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE