GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava Re najveća dobitnica veljače na Ljubljanskoj borzi

Sava Re najveća dobitnica veljače na Ljubljanskoj borzi
MJESEČNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Ljubljanska burza (LJSE) objavila je statistiku trgovanja za veljaču 2021. godine, prikazujući nešto niži promet dionicama u odnosu na prethodni mjesec od 27,6 milijuna eura.

To daje prosječni dnevni promet od 1,45 milijuna eura (-14% na godišnjoj razini).

Od ukupne vrijednosti kojom se trgovalo u tom razdoblju (bez blok transakcija), Krka je ostvarila 9,93 milijuna eura (ili 36%), a slijedila je NLB Grupa s 4,8 milijuna eura (ili 11,9%). Slijede Sava Re s 2,55 milijuna eura (ili 9,3%) i Petrol s 2,39 milijuna eura (ili 8,7%). Slijedi KD grupa s 2,1 mil EUR ili (7,9%). Ovih pet dionica generiralo je 79% prometa koji je zabilježilo cijelo tržište dionica.

Promatrajući ukupnu tržišnu kapitalizaciju dionica, zabilježio je rast od 1,6% u mjesečnom iznosu (ili gotovo 117 milijuna eura) i trenutno iznosi 7,29 milijardi eura.

Glavni indeks kapitala LJSE zabilježio je vrlo solidan mjesečni rast od 2,7%, završavajući veljaču na 965,57 bodova. Od sastavnih dijelova SBITOP-a, Sava Re predvodi popis s rastom od 15,2%. Cijena dionice tvrtke zaključila je mjesec na 22,8 eura po dionici, dok se po trenutnoj cijeni dionice trgovalo po P / B od 0,81x. Slijede Cinkarna Celje i NLB, sa solidnim rastom od 7,8%, odnosno 7,5%. Krka, kao indeks teškaša, pokazala je blagi pad od 2,9%.

U veljači je NLB Grupa objavila rezultate za fiskalnu godinu 2020. iskazavši dobit nakon oporezivanja u iznosu od 268,9 milijuna EUR (+38,95 yoy), na što je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke. Preciznije, neto pozitivan učinak negativnog goodwilla zabilježen je u iznosu od 137,0 milijuna eura, a dodatno je utvrđen 13,4 milijuna eura za očekivane kreditne gubitke na portfelju s uspjehom za grupu Komercijalne banke.

Ne računajući učinak stjecanja, dobit Grupe iznosila bi 141,3 milijuna eura, što predstavlja smanjenje od 27% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Takav je rezultat značajno premašio prethodne prognoze Grupe, ponajviše zbog rezultata COR-a boljih od očekivanih.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Cinkarna Celje, Krka, Nova ljubljanska banka, Sava Re, Petrol
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE