GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Nastavak oporavka gospodarske aktivnosti

Savjet HNB-a: Nastavak oporavka gospodarske aktivnosti
HNB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2016 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na početku ove godine nastavljen je oporavak gospodarske aktivnosti, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Kako se navodi, Savjet HNB-a je na sjednici razmatrao najnovije novčane i gospodarske pokazatelje, kao i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u zadnjem tromjesečju prošle godine, usvojio projekciju monetarne politike od 2016. do 2019. godine te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"Na početku 2016. godine nastavio se oporavak tekuće gospodarske aktivnosti. Dostupni mjesečni pokazatelji upućuju na to da je realni BDP ponovo porastao, nakon njegova privremenog pada na kraju prethodne godine", ističu iz središnje banke.

Napominjući kako se tijekom siječnja i veljače ubrzao godišnji pad potrošačkih cijena, iz HNB-a objašnjavaju kako je to ponajviše rezultat kretanja cijena energije i prehrambenih proizvoda.

"Monetarna politika je na početku 2016. zadržala izrazito ekspanzivan karakter uz najviše zabilježene razine viška kunske likvidnosti, dok su plasmani banaka stagnirali na razini s kraja prošle godine, promatrano na temelju transakcija (isključen utjecaj tečajnih kretanja te prodaje i otpisa plasmana). Proces konverzije i djelomičnog otpisa kredita stanovništvu u švicarskim francima rezultirao je nominalnim smanjenjem stanja plasmana", navode iz središnje banke.

Ističu kako podaci o financiranju države "upućuju na to da je u prošloj godini provedena snažna fiskalna prilagodba, a povoljna fiskalna kretanja nastavila su se i početkom 2016. godine".

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici donio i odluke kojima se pravila rada hrvatske nacionalne komponente platnog sustava TARGET 2 usklađuju sa smjernicama Europske središnje banke o TARGET 2.

Također, Savjet središnje banke se suglasio s odlukom nadzornog odbora Privredne banke Zagreb (PBZ) da članovi uprave te banke u još jednom mandatu budu Gabriele Pace i Andrea Pavlović.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE