GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz baca rukavicu Kini: U Južnoj Americi u potrazi za litijem

Scholz baca rukavicu Kini: U Južnoj Americi u potrazi za litijem
RESURSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 21:42
Autor: SEEbiz / Tanjug
BUENOS AIRES - Njemački kancelar Olaf Scholz nada se da će njegov put u Južnu Ameriku ovog vikenda pomoći Berlinu da osigura dodatne zalihe litija potrebne njemačkim automobilskim divovima za baterije za električne automobile.

Scholz, koji će se kasnije danas sastati s čileanskim predsjednikom Gabrielom Boricom u Santiagu, želi veći udio litija za najveće europsko gospodarstvo, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem, izvijestio je Bloomberg.

Dio njemačke strategije je bazirati veći dio proizvodnog procesa lokalno u Čileu i pomoći da ekstrakcija i prerada budu manje štetni za okoliš, dodaju Bloombergovi izvori.

Njemačka vlada namjerava ponuditi Čileu sporazum koji bi bio unosniji od onog koji imaju s Kinom, rekao je izvor.

Čile je drugi najveći svjetski dobavljač litija, iza Australije, a velik dio proizvodnje odlazi u Kinu, navodi Bloomberg.

Njemačka i Argentina potpisale su u subotu u Buenos Airesu memorandum o razumijevanju s namjerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litija.

Nakon sastanka s argentinskim predsjednikom Albertom Fernandezom, Scholz je rekao da je protiv "politike koja služi samo interesima zemlje koja želi sama prerađivati robu".

Scholz je danas Kinu izravno nazvao "njemačkim suparnikom na globalnom tržištu robe".

Ima zemalja koje misle da sve sirovine dolaze iz Kine, ali to nije istina. Mnoge sirovine dolaze, primjerice, iz Argentine i Čilea, šalju se u Kinu gdje se prerađuju i prodaju. Ne može li se prerada tih materijala, koja otvara tisuće radnih mjesta, preseliti u zemlje iz kojih ti materijali dolaze”, upitao je Scholz.

Bloomberg javlja da će kasnije, tijekom posjeta Santiagu, Scholz poslati sličnu poruku.

Posljednja postaja Scholzove južnoameričke turneje bit će Brazil, gdje će se sastati s predsjednikom te zemlje Luizom Ignaciom Lulom da Silvom.

Tagovi: Olaf Scholz, litij, električni automobili, Južna Amerika, NR Kina
PROČITAJ I OVO
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
PRILIKE
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
BEOGRAD - Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. jula ove godine je značajna poslovna prilika, ocenili su proizvođaći jabuka za Betu.
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u petak, završivši osmu uzastopnu pobjedničku sesiju i zabilježivši svoj najbolji tjedan u 2024. godini.
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
KRIPTO SCENA
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
NEW YORK - Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 tisuća eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE