GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDP: Vujanović ne može ponovo biti predsjednik

SDP: Vujanović ne može ponovo biti predsjednik
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2011 / 08:53
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Socijaldemokratska partija neće podržati eventualnu kandaturu Filipa Vujanovića za predsjednika države, jer mu Ustav Crne Gore ne daje pravo na treći predsjednički mandat, kazao je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.
On je naglasio da će njegova partija insistirati na poštovanju Ustava, ističući da isto očekuje i od aktuelnog predsjednika države.

„Za očekivati je od onoga ko predlaže sudije Ustavnog suda da zaštiti njihov autoritet time što neće dovoditi u pitanje jasne ustavne odredbe da „isto lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta“ ą to je identična norma i u Ustavu iz 1992. godine“, rekao je Konjević „Vijestima“.

Vujanović je prvi put za predsjednika Crne Gore izabran 2003. u vrijeme dok je ona bila članica SRJ, a mandat mu je istekao 2008. godine kada je Crna Gora već imala status nezavisne države. Naredni predsjednički izbori u Crnoj Gori trebalo bi da budu održani na proljeće 2013. godine.

Na primjedbu da većim dijelom Vujanovićevog mandata Crna Gora nije bila samostalna država, Konjević je kazao da postoji puni ustavnopravni kontinuitet države Crne Gore.

On tvrdi da to stoji u Odluci o proglašenju nezavisnosti, podsjećajući da su nakon proglašenja nezavisnosti i usvajanja novog Ustava svi organi, uključujući i predsjednika države, nastavili bez prekida mandate.

“Ustav ne ostavlja ni minimum mogućnost za drugačije tumačenje. Vjerujemo da će svi doprinijeti da Ustav primjenjujemo na evropski način jer smo zemlja koja treba ubrzo da otpočne pregovore, a ne kako to rade, recimo, u Bjelorusiji, tumačeći ga kako odgovara nečijim trenutnim političkim očekivanjima“, ocijenio je Konjević.

Da li će Vujanović 2013. godine ponovo biti predsjednik najviše će zavisiti od dogovora u vrhu njegove partije.

Javni nastupi, kojima je otvoreno kontrirao stavovima šefa DPS-a Mila Đukanovića, tumače se i kao Vujanovićev pritisak na DPS da bude ponovo kandidat partije za predsjednika.

Sada je očigledno da je Đukanović mnogo bliskiji sa šefom SDP-a Rankom Krivokapićem, a Vujanović nije bio Đukanovićev prvi izbor ni 2008. godine.

Ipak, on je konačnu odluku partijskog šefa tada preduhitrio javno se kandidujući za predsjednika države.

Zato bi tumačenje Ustava u smislu da Vujanović više nema pravo da se kandiduje sada moglo biti glavni argument Đukanoviću da istisne Vujanovića iz predsjedničke fotelje i tako ga politički neutrališe.

Drugi način je da se sam kandiduje, što nije odbacio kao mogućnost. Aktuelni šef države sugeriše da je toga svjestan, tako da prošle sedmice nije htio javno da se izjasni da li će se ponovo ući u predsejdničku trku.

Indirektno je time saopštio da nije saglasan sa tumačenjima da nema pravo da se opet kandiduje.

Da je mogućnost Vujanovićeve kandidature osjetljivo pitanje za DPS-u vidi se po izjavama njegovih partijskih kolega.

Na pitanje da li po Ustavu Vujanović ima pravo na novi mandat, šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović je kazao da se nije bavio „tumačenjem Ustava sa tog aspekta i da je trenutno fokusiran na dio koji se odnosi na pravosuđe“.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević tvrdi da se stranka tim pitanjem još nije bavila.

Ocjenjujući da reportera „Vijesti“, više od poštovanja Ustava, interesuje ko će biti kandidat DPS-a za šefa države, Kovačević je kazao da će javnost o tome biti na vrijeme obaviještena.

„Ko god da bude personalno, to svakako neće biti ohrabrujuće za našu političku konkurenciju. Tako je bilo i prošli put kada je naš kandidat Filip Vujanović pobijedio sva tri konkurenta već u prvom krugu“, rekao je Kovačević.

Većina pravnih stručnjaka koje su „Vijesti“ kontaktirale nije željela javno da saopšti stav ima li Vujanović pravo na treći mandat, ocjenjući da će Ustav vjerovatno biti dosljedno tumačen ukoliko predsjednik države ne bude imao podršku partije.

Ukoliko DPS stane iza Vujanovića, kako je kazao jedan od sagovornika „Vijesti“, obratiće se za mišljenje skupštinskom Odboru za ustavna pitanja i zakonodavnosto i tražiti od njega tumačenje da je to moguće.

Predstavnik SNP-a u skupštinskom Odboru za ustavna pitanja Velizar Kaluđerović smatra da Vujanović ima pravo na kandidaturu, podsjećajući da je u vrijeme prvog mandata on bio predsjednik članice zajedničke države.

„Iako će i u političkoj i stručnoj javnosti biti različitih motiva, ja se u ovom trenutku držim onih stručnih. Ne bi trebalo da bude smetnje da Vujanović, sa stanovišta Ustava koji je usvojen 2007. godine, može biti kandidat za predsjednika.

Pravim razliku između pozicije predsjednika republike Crne Gore koja je bila u sastavu druge države i Crne Gore kao samostalne države“, kazao je Kaluđerović “Vijestima”.
Tagovi: Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Rajko Kovačević, Raško Konjević, Milo Đukanović, DPS, SDP
PROČITAJ I OVO
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
RAST
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
ANALITIČARI
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
NEW YORK - Što se tiče korelirane imovine, analitičari su se klonili usporedbe zlata izravno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala - bakra, kositra, cinka - koji se od listopada neprestano kreću prema gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE