GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sezonci spašavaju hrvatski turizam

Sezonci spašavaju hrvatski turizam
RADNE DOZVOLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz/Glas Istre

ZAGREB - U ovoj godini izdana je 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole

Da bi ovogodišnja turistička sezona, ali i stanje u domaćem gospodarstvu trebalo biti bolje od prošlogodišnjeg, ali da još uvijek neće biti povratka na pretpandemijsku 2019. godinu sugerira i broj izdanih dozvola stranim radnicima.
Od početka godine do 16. lipnja Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je 31.157 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja i to je 3.598 ili 13 posto više dozvola nego lani u istom razdoblju.
No, istovremeno je to i 7.785 dozvola ili čak petina manje nego u istom razdoblju 2019. godine.
Gospodarska aktivnost, ali i očekivanja, sugerira to i broj radnih dozvola, »živnuli« su posljednjih mjesec dana. Naime, još u prvoj trećini svibnja, točnije 9. svibnja, prema podacima koje nam je tada dostavio MUP bilo je izdano manje radnih dozvola nego lani u isto vrijeme.

Od tada do 16. lipnja izdano je novih 10.169 radnih dozvola strancima, što je gotovo trećina ukupno izdanih radnih dozvola u ovoj godini, a time je premašen broj izdanih dozvola u istom razdoblju 2020. godine.
Posebice je zanimljiv podatak da je u ovoj godini izdana 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole.
I to govori da su ovogodišnja očekivanja od turizma ipak veća, te da bi se možda mogla ostvariti prognoza po kojoj bi ovogodišnja sezona trebala biti bolja od prošlogodišnje, te da bi turistički rezultati mogli biti na oko 70 posto onih iz 2019. godini.
Lani je prihod od izvoza usluga u turizmu, odnosno inozemnih gostiju bio na 50 posto prihoda iz 2019. godine. Od ukupnog broja izdanih radnih dozvola u ovoj godini, njih 16.675 odnosi se na novo zapošljavanje stranaca, produljena je 10.291 radna dozvola državljanima trećih zemlja koji već žive i rade u Hrvatskoj.
Od ove godine zapošljavanje državljana trećih zemalja više nije ograničeno kvotama koje za pojedine sektore i zanimanja određuje Vlada, odnosno zapošljavanje stranaca je liberalizirano, što su godinama tražili poslodavci, najviše iz turizma i graditeljstva, ali i pojedinih grana proizvodnje.
No, to ne znači da ipak nema ograničenja za zapošljavanje stranaca, jer oni koji zapošljavaju radnike iz trećih zemlja moraju od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tražiti test tržišta rada, izuzev zanimanja koja su na listi deficitarnih.
Takav je test od Zavoda u prvih pet mjeseci ove godine tražilo 1.538 poslodavaca za 15.944 radnika.
Od 15.570 obrađenih zahtjeva u pet mjeseci, odgovorili su nam iz Zavoda, 14.003 završilo je s pozitivnom obavijesti, a 1.567 s negativnom obavijesti, što znači da se vjerojatno pokazalo da na domaćem tržištu ima dovoljno radnika te da su ih tvrtke koje traže zapošljavanje stranaca trebale probati angažirati.
Uz to, poslodavci koji žele zaposliti strane radnike trebaju tražiti i mišljenje Zavoda za njihovo zapošljavanje, a Zavod provjerava je li poslodavac koji želi zaposliti stranca podmirio sva javna davanja, ima li barem jednu četvrtinu zaposlenih hrvatskih državljana ili državljana EU-a, te je li pravomoćno osuđen za kaznena djela iz radnih odnosa i socijalnog osiguranja.
Ako krši bilo koji od tih uvjeta, pozitivno mišljenje mu može biti uskraćeno, čime gubi mogućnost zapošljavanja stranog radnika.
U prvih pet mjeseci 2021. godine 4.900 poslodavaca je tražilo mišljenje za dozvolu za boravak i rad stranih radnika za 23.457 radnika. Obrađeno je 22.489 zahtjeva, od čega su njih 7.394 dobila pozitivno mišljenje, a 1.538 negativno mišljenje, odgovorili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na naš upit o tome koliko je poslodavaca tražilo njihovo mišljenje koje prethodi zapošljavanju stranaca.
Uz to, dio tih zahtjeva, njih 8.871 završio je, prema statistici koju nam je dostavio HZZ, izdavanjem dozvole. U 3.745 slučajeva obustavljeno je izdavanje dozvole, u 941 slučaju odbijeno je izdavanje dozvole.
Što se tiče Primorsko-goranske županije, Zavod je dobio ukupno 2.098 zahtjeva za mišljenje, od toga je izdano 629 pozitivnih mišljenja, 135 negativnih, a već je po tim zahtjevima izdano 766 dozvola, obustavljeno njih 359, a odbijeno 142.

Tagovi: sezonci, sezonsko zapošljavanje, dozvole za strane radnike, hrvatski turizam, turizam, turistička sezona
PROČITAJ I OVO
Europske burze dosegnule rekordne razine
RAST
Europske burze dosegnule rekordne razine
LONDON – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati niza kompanija, ali i oporavak kineskih tržišta.
Za vikend stiglo pola milijuna turista
IZNAD OČEKIVANJA
Za vikend stiglo pola milijuna turista
ZAGREB - Ozbiljno se približavamo turističkim brojkama iz 2019. godine, kazala je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma.
Dolar blago oslabio na početku tjedna
BLAGI PAD
Dolar blago oslabio na početku tjedna
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u ponedjeljak blago pala, a trguje se oprezno jer se čekaju izvješća, posebice s američkog tržišta rada, koja bi mogla utjecati na odluku američke središnje banke o monetarnoj politici.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon naznaka usporavanja oporavka kineskog gospodarstva, dok su cijene nafte znatno pale.
Možemo li se nadati talijanskim turistima?
FERRAGOSTO
Možemo li se nadati talijanskim turistima?
RIJEKA - Ove godine čini se da će ferragosto biti »mršaviji« nego pretpandemijskih godina, ali, kažu mnogi, ipak nešto bolji nego lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE