GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siemensu glavni posao na izgradnji vjetroelektrane Mesihovina

Siemensu glavni posao na izgradnji vjetroelektrane Mesihovina
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2016 / 08:47
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - U strojarnici HE Rama u četvrtak je upriličena svečanost potpisivanja Pisama prihvata za Vjetroelektranu Mesihovina, a na svečanosti su kao posebni gosti bili ambasador Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach i predstavnik Njemačke razvojne banke (KfW-a) u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen.
Kako je saopćeno iz Elektroprivrede HZHB, ujedno se svečanošću želio obilježiti kraj uspješnog projekta rekonstrukcije HE Rama u onom dijelu koji je sufinancirala Savezna Republika Njemačka. Rekonstrukcija najveće hidroelektrane Elektroprivrede HZHB nakon 40 godina eksploatacije počela je prije osam godina potpisima finansijskih sporazuma.

U realizaciju je tog projekta investirano: 7.000.000 eura koji predstavljaju donaciju njemačke vlada kao doprinos projektu; 10.000.000 eura kredita KfW-a; 2.854.880 eura donacije FBiH kao doprinos projektu i vlastitih sredstava EPHZHB-a u iznosu 8.127.925 eura. Zbog iznimno komplikovane rekonstrukcije elektrane, njene važnosti u sistemu ovog preduzeća i činjenice da je tokom rekonstrukcije dio elektrane bio u pogonu, poslovi rekonstrukcije podijeljeni su prema dijelovima postrojenja i to u tri ugovora. Tako je prije četiri godine završeno GIS postrojenje; godine 2013. završeni su radovi na agregatu br. 1 s pripadajućim blok transformatorom, a agregat br. 2 završen je prošle godine.

Nakon usvajanja konačnog izvještaja konzultanta na rekonstrukciji, projekt rekonstrukcije HE Rama bit će završen čime ta elektrana postigla visoku pogonsku spremnost s produženim radnim vijekom za još 30 godina.

Pisma prihvata ugovora za VE Mesihovinu koji se odnose na 22 vjetroagregata s temeljima i TS 20/110 kV Gornji Brišnik s priključkom na elektroenergetski sistem i za internu kabelsku mrežu potpisali su generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja i izvršni direktor za proizvodnju električne energije Ilija Đolo.

"Potpisivanjem ovih pisama za Ugovor za 22 vjetroagregata s temeljima dodijeljen je Konzorciju Siemens u iznosu od 71 milion i 940.000 eura, a za Ugovor za TS 20/110 kV Gornji Brišnik Konzorciju ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. u vrijednosti od oko 4.275.000 eura. Završetak projekta VE Mesihovina očekuje se krajem 2017. godine, a i potpisivanje ovih pisama još je jedna potvrda dobre saradnje koje naše preduzeće ima s Njemačkom razvojnom bankom", naglasio je generalni direktor u svom obraćanju prije potpisivanja.

Ambasador Njemačke Christian Hellbach zahvalio je domaćinima na prijemu i istaknuo dobru saradnju dviju država koja je i rezultirala, između ostalog, i sa ta dva projekta.

"Projekti predstavljaju ulaganje u budućnost i održivi razvoj u što Njemačka ulaže znatna sredstva u Bosni i Hercegovini", istaknuo je ambasador Hellbach. Sve te aktivnosti imaju za cilj približavanja BiH Evropskoj uniji i izrazio je nadu u uspješan završetak drugih projekata, posebno VE Mesihovina.

Inače, za projekt VE Mesihovina, njemačka vlada donirala je 1.000.000 eura, ostala su sredstva osigurana iz kredita od KfW-a u iznosu 71.000.000 eura, a Elektroprivreda HZHB je osigurala vlastita sredstva potrebna za završetak projekta, stoji u saopćenju.

Tagovi: Siemens, vjetroelektrana Mesihovina, Elektroprivreda HZHB, Marinko Gilja
PROČITAJ I OVO
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
ANALIZA
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
BERLIN - Trendovi putovanja u 2021. nisu se bitno promijenili te kao i u 2020. ovise o mogućnostima koje 'pružaju' protupandemijske mjere, no zanimanja za odmore ima, u čemu putnici preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, pokazuje uz ostalo nova analiza o putovanjima njemačkog instituta FUR o kojoj su izvijestili u utorak.
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
ŠIRENJE
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
LJUBLJANA - GoCrypto, platforma za platni promet koju je stvorila slovenska kompanija Eligma, stekla je prve korisnike na Tajlandu, objavila je kompanija u blogu.
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
KOREKCIJA
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok ulagači prate razvoj situacije u Washingtonu u vezi poticajnih mjera i kvartalne poslovne rezultate kompanija.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači prate poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama i poslovne rezultate kompanija.
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE