GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Silvio Berlusconi: Srce nam krvari

Silvio Berlusconi: Srce nam krvari
TALIJANSKE MUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2011 / 12:23
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
RIM - Talijanska vlada je zbog sve težeg stanja državnih financija donijela odluku o novim mjerama štednje. U iduće dvije godine trebalo bi uštedjeti novih 45 milijarda eura.
 
U 2012. bi talijanska vlada trebala uštedjeti 20 milijarda eura, u 2013. dodatnih 25,5 milijarda. I to uz onih 70 milijarda eura o kojima je vlada odlučila sredinom srpnja.

„Jasno je da nam srce krvari“, izjavio je talijanski premijer Silvio Berlusconi dodavši da se promijenila situacija u čitavom svijetu.

Promijenila se prije svega procjena talijanskog financijskog tržišta. Sve veća je sumnja hoće li Italija sama moći otplatiti svojih 190 milijarda eura dugova. Talijanske državne obveznice su donosile sve veću renditu, a to znači da su za državu postajale sve skuplje i da su povećavale problem dugova. Na kraju je intervenirala Europska središnja banka i povukla „kočnicu za slučaj nužde“ kupujući prije tjedan dana talijanske državne obveznice.

Zahvaljujući kupovini ESB-a talijanske obveznice su se oporavile. Ali, zauzvrat šef ESB-a Jean-Claude Trichet očekuje od talijanske vlade strogu štednju. Oporba već zbija šale da Berlusconijeva vlada više ne vlada Italijom.

„Pismo ESB-a, pritisak Merkel i Sarkozyja. Prisilna uprava nad Italijom, o kojoj govore mediji, nije više daleko od stvarnosti ili izmišljotina, nego činjenica“, izjavio je Pier Ferdinando Casini iz Stranke centra.

Još nisu poznati svi detalji mjera štednje. Nejasno je, primjerice, hoće li zaposleni u javnim službama ostati bez 13. plaće. Žene će vjerojatno već od 2015. morati kasnije ići u mirovinu. Oni koji imaju prihode veće od 90.000 eura morat će računati s dodatnim porezom, a to pogađa i parlamentarne zastupnike. Privilegije i veliki prihodi političara u posljednje su vrijeme često bili predmet kritike. Osim toga predviđena su smanjenja potrošnje u ministarstvima, regijama i općinama.

Gradonačelnik Rima Gianni Alemanno upozorava na opasnost smanjenja socijalnih davanja.

„Ne radi se o kraćenju kod političara i institucija. To se odnosi na socijalne izdatke. To mora biti razjašnjeno i građani moraju znati da ta odluka ne dolazi od gradonačelnika.“

Osobito jako bit će pogođene neke pokrajine. Sve pokrajine s manje od 300.000 stanovnika bit će ukinute i pripojene drugim pokrajinama. To se, primjerice, odnosi na pokrajine Trst ili Sienu. Ako parlament ne odluči drukčije. Zastupnici, naime, u roku od 60 dana moraju odobriti vladine prijedloge kako bi oni stupili na snagu.
Tagovi: Silvio Berlusconi, Jean-Claude Trichet, Giulio Tremonti, Pier Ferdinando Casini, Europska središnja banka, ECB
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE