GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Širi se popis zemalja koje ukidaju promet s Britanijom

Širi se popis zemalja koje ukidaju promet s Britanijom
PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 08:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Poljska i Danska zadnje su u nizu država koje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom u strahu od nove varijante koronavirusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identificirani i u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, javljaju agencije u ponedjeljak.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedjeljak zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa, objavio je glasnogovornik poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo prometa objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedjeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić.

Niz europskih zemalja privremeno prekida zračni promet s Velikom Britanijom, među njima i Hrvatska.

Nizozemska je prva zabranila letove u nedjelju, a slične su mjere zatim poduzele Belgija, Austrija, Francuska, Italija, Litva, Latvija, Estonija, Bugarska Češka, Švedska.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

Irska uvodi 48-zahranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog prometa, piše agencija dpa.

Izvan Europe Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada.

Johnson je za ponedjeljak sazvao sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj po prvim informacijama "mogao biti zarazniji", ali da nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se to još istražuje.

Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je "novi virus zvan kontrole".

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Europske unije, piše dpa.

Zdravstvene vlasti u Nizozemskoj i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko tjedana.

Nizozemski institut za javno zdravlje RIVM rekao je da je ta varijanta identificirala slučajnim uzorkom u Nizozemskoj početkom prosinca i da planira dalju istragu.

Talijansko ministarstvo zdravstva rekao je da je jedan par po povratku iz Britanije zrakoplovom prije nekoliko dana bio zaražen novom varijantom. Stigli su u Rimu i iz zračne luke smješteni u izolaciju

Njemački virolog Christian Drosten rekao je da je novi soj već identificiran i u Njemačkoj.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savjetovao je zdravstvenim vlastima i laboratorijima u Europi da analiziraju i sekvencioniraju uzorke virusa kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje.

ECDC poziva i na testiranje, izolaciju i praćenje svih povezanih s tim slučajevima te da svaki mora biti dojavljen kroz Europski sustav za rano upozorenje i odgovor.

Stručnjaci se općenito slažu da će cjepiva protiv covida-19 biti učinkovita protiv novog soja.

Tagovi: Matt Hancock, ukidanje prometa s Velikom Britanijom
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE