GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjedinjene države grade brze pruge

Sjedinjene države grade brze pruge
PRUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2023 / 18:58
Autor: SEEbiz / BETA
WASHINGTON - I SAD gradi brze željeznice Pokrenuta je privatna brza putnička željeznička linija između dva najveća turistička središta Floride - gradova Miamija i Orlanda, gdje vlakovi voze 200 kilometara na sat.

Zasad jedina linija brzih vlakova u SAD-u je Amtrakova "Acela" s prosječnom brzinom od samo 70 kilometara na sat, ali ponekad i 240 km/h, između Bostona i Washingtona, koja prometuje od 2000. godine. Amtrak je u vlasništvu savezne vlade.

Privatna linija Brightline, koja je u petak otvorila brzu liniju Miami-Orlando, gradi još jednu koja će 2027. povezivati južnu Kaliforniju i Las Vegas s vlakovima koji će dosezati brzinu od 300 kilometara na sat.

Linija Miami-Orlando stajala je "Brightline" pet milijardi dolara, što je dao njezin vlasnik, "Fortress Investment Group", računajući da će osam milijuna ljudi godišnje tih 378 kilometara prijeći za 3,5 sata, 30 minuta kraće od prosječne vožnje pa daleko.

Ta kompanija naplaćuje 158 dolara (148 eura) za povratnu kartu u poslovnoj klasi i 298 dolara (272 eura) za prvu klasu, a četiri povratne karte za obitelji i grupe koštaju ukupno 398 dolara (372 eura). Vlakovi će tom prugom prometovati 32 puta dnevno.

Brightline, koji je 2018. počeo voziti svoje neonsko žute vlakove na 112 kilometara pruge između Miamija i West Palm Beacha, prva je privatna međugradska željeznička putnička usluga u SAD-u u 100 godina.

Tagovi: brze pruge, priga, željeznica
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE