GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slavoj Žižek: U Sloveniji je oživio duh Ceausescua

Slavoj Žižek: U Sloveniji je oživio duh Ceausescua
MIŠLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2013 / 09:32
Autor: SEEbiz / The Guardian / Delo
LJUBLJANA - Filozof Slavoj Žižek u komentaru za The Guardian piše kako se čini da je u Sloveniji oživio duh rumunjskog diktatora Ceausescua.
Komentar je započeo anegdotom o zapadnom novinaru koji je pitao rumunjskog predsjednika kako to da rumunjski državljani ne smiju putovati u inozemstvo iako im ustav jamči slobodu kretanja.

"Pa, ustav im jamči i pravo na sigurnu i razvijenu domovinu. No, dolazi do konflikta dvaju prava: ako bismo im dozvolili da napuste domovinu, njezino blagostanje bilo bi ugroženo. Zato treba odlučiti što ima prednost, a to je nesumnjivo domovina."

Tom usporedbom Žižek ilustrira odlučnost slovenskog ustavnog suda u odluci da je referendum o lošoj banci i državnom holdingu neustavan, da bi prouzročio neustavne posljedice. Sud je priznao ustavno pravo na referendum a tvrdi da bi njegova provedba ugrozila druge ustavne vrijednosti koje moraju u trenutku gospodarske krize imati prednost u kontekstu učinkovitog funkcioniranja državnog aparata, posebno pri ostvarivanju uvjeta za gospodarski rast, poštivanja ljudskih prava, a posebno socijalne zaštite i slobode gospodarske inicijative.

Time je, smatra Žižek, ustavni sud prihvatio pretpostavku da nepoštovanje očekivanja međunarodnih financijskih institucija može dovesti do političke i gospodarske krize - i zato je neustavno. Obzirom da je ispunjenje tih očekivanja uvjet za održavanje ustavnog reda, ono ima prioritet nad ustavom i samim tim i nad suverenitetom države.

- Slovenija je mala država, a ta je odluka simptom globalne tendencije prema ograničavanju demokracije, piše Žižek.

Ta tendencija proizlazi iz ideje da većina ljudi nije u stanju odlučivati jer nisu svjesni katastrofalnih posljedica koje mogu uslijediti ne budu li ispunjeni njihovi zahtjevi.

Trenutna financijska kriza nudi dokaz da nisu državljani oni koji ne znaju što rade već da su to stručnjaci.

- U Europi svjedočimo rastućoj nesposobnosti vladajuće elite, zaključuje Žižek.

Tagovi: Slavoj Žižek, Nicolae Ceausescu, Ustavni sud Slovenije, demokracija
PROČITAJ I OVO
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
OBVEZNICE
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
BRUXELLES - Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE