GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slavonci "pretplaćeni" na posao ministra branitelja

Slavonci
UŽARENA FOTELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2016 / 15:01
Autor: na posao ministra branitelja
KOLUMNA - Oreškovićeva vlada još nije odlučila koga će imenovati ministrom hrvatskih branitelja, a mediji, temeljem izjava pojedinih političara koji se žele pokazati dobro informiranima, već tjednima nagađaju tko bi to mogao biti.

Brojna su imena koja se "vrte" u igri oko ministra branitelja, ali očito je to vrlo težak posao kada do sada nisu uspjeli pridobiti ni jednog od onih 500 tisuća pravih ili lažnih branitelja. Budući da ministar mora ispunjavati nekoliko uvjeta poput toga da je Hrvat ili barem hrvatski državljanin (jer uglednih branitelja ima i među Srbim(a, da je koliko-toliko školovan, makar imao i diplomu Prometnog fakulteta u Zagrebu ili Mostaru, da je ugledan među braniteljima i da nema političkih ili kriminalnih repova kao, primjerice, onaj nesretnik s najkraćim ministarskim stažom otkako je hrvatske neovisnosti.

Bilo bi dobro i da je u ratu bio 1991. makar ga izvukli iz kakvog podruma, a ako je još dragovoljac, puna šaka brade. Vjerojatno su iz Oreškovićeve vlade kontaktirali neke od ljudi koji ispunjavaju ove najosnovnije uvjete i koje bi željeli vidjeti na ovom važnom mjestu koje je ustanovljeno 1997. u vladi Zlatka Mateše, ali takav se, očito, do sada nije pronašao. Sigurno su se neki zahvalili jer znaju da je ova dužnost skopčana sa stalnim svađama s braniteljima koji će uvijek biti nezadovoljni jer netko stalno, navodno, ruši njihov dignitet i kriminalizira ih. Da je tome tako, potvrđuje i šator u Savskoj gdje se, tobože, prosvjeduje godinu i pol, iako je došla nova vlast za koju su, barem većina njih, drukali.

Netko je rekao da bi idealan ministar branitelja bio Ante Gotovina, ali on sigurno nije zainteresiran za ministarski položaj, barem ne ovaj resor, gospodarstvo ili poduzetništvo, možda bi i razmislio. Ni Gotovina nije omiljen među svim braniteljima, pogotovo onima najradikalnije desnima jer se druži s "izdajicama" Kotromanovićem i Milanovićem, samo je jednom bio u šatoru, nije za prosvjedovanje po ulicama i sukobljavanje lažnih i stvarnih ratnih invalida i istih takvih branitelja s interventnim policajcima poput onoga na Markovom trgu i njegovim prilazima, a i njihov neprikosnoveni idol Marko Perković Thompson koji je jako zamjerio Gotovini kada prije dvije godine nije došao na njegov dernek u Čavoglavama već se u Kninu družio s "komunjarama iz neanrodne vlasti".

Kako bilo, najviše ministara za braniteljsku populaciju, praktički sve dosadašnje, dala je Slavonija što je, reći će netko, i razumljivo obzirom gdje su se vodile najteže borbe, ne želeći umanjivati značaj drugih bojišnica, ali Slavonija je prihvaćala prve, najžešće udare srpske vojske i paravojske zbog zemljopisnog položaja.
 
Prvi ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kako je tada glasio puni naziv, bio je dr Juraj Njavro, legendarni liječnik iz ratne
vukovarske bolnice i imanovao ga je 1997. tadašnji predsjednik vlade Zlatko Mateša. Ivica Račan za ministra branitelja je imenovao Vukovarca Ivicu Pančića, malo prije toga od vukovarske HDZ-ovske vlasti otpuštenog, ne odveć uspješnog novinara Hrvatskog radio Vukovara, poznatog kao jako slabog vozača i samo su se naivni ili koji to nisu znali s njim povezli iz Vinkovaca u Vukovar. I za njega, kao i za Milanovićevog ministra, Predraga Matića, pričalo se kako ga je u jesen 1991. iz nekog podruma izvukla Vojna policija što će mu branitelji stalno stavljati na nos kada ne bi imali drugih argumenata.

Premijer Ivo Sanader, imenovao je bivšu novinarku Jadranku Kosor u resor koji se tada zvao Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost, inače iz Pakraca koji je u zapadnoj Slavoniji. No, kada je 2009.  zamjenila odbjeglog Sanadera (iako se zaklinjala "kud Ivo, tu i ja"), za ministra je imenovala Tomislava Ivića iz Osijeka. Dobro, nije Slavonija, ali je Baranja, a Slavonija i Baranja su uvijek bili (za)jedno. Vlada Zorana Milanovića je za ministra branitelja, (tako se tada, jednostavno, prozvao ovaj resor) postavila vukovarskog branitelja i uznika srpskih logora. Predraga Matića Freda kojega su pljuvali i oni koji fronta, baruta i logora nisu ni omirisali, nisu voljeli jer je i njega, navodno, Vojna policija u jesen 1991. kada je  ponestalo branitelja, izvukla iz nekog vukovarskog podruma. Valja imati na umu kako vukovarski branitelji dragovoljci ne mogu smisliti one koje je netko natjerao da brane svoj grad. Doduše, ne vole oni ni sve one koji nisu, kao oni, bili s puškom u Vukovaru pa omalovažavaju električare, pekare, vatrogasce, pa i novinare i sve druge "civilne" službe bez kojih ne bi funkcionirao kakav-takav "normalan" život u Vukovaru u okruženju pa ih ne žele ni na postrojavanjima na godišnjicama. Matića je naslijedio Mijo Crnoja no on je zbog niza afera otkrivenih nakon imenovanja, postao ministar s najkraćim stažem u povijesti hrvatske države.

Tko će biti novi ministar branitelja (bilo bi bolje, veterana, jer oni više nisu branitelji, to su bili kada je trebalo, a sada su veterani koji se trebaju ili bi se trebali, ponositi svojom prošlošću iz Domovinskog rata) doznat ćemo, kažu, sljedećeg tjedna. Hoće li biti Slavonac, kao što su bili odreda do sada, ili Dalmatinac, kako kažu isti izvori jer je "na njima red", još nije izvjesno. No, jedno je sigurno – i njega čeka iznimno težak posao.


Tagovi: Predrag Matić Fred, ministar branitelja, Juraj Njavro, Ivica Pančić, Mijo Crnoja, Zlatko Mateša, Ivica Račan, Ivo Sanader, Ante Gotovina
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE