GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slobodanu Šijanu nagrada "Tradicija avangarde"

Slobodanu Šijanu nagrada
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2014 / 13:42
Autor: ;i:3;s:6:
BEOGRAD - Nagrada "Tradicija avangarde" za doprinos avangardnoj umetnosti za 2014. godinu dodeljena je istaknutom filmskom reditelju Slobodanu Šijanu iz Beograda, na osnovu odluke Upravnog odbora Fonda "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov", koji je ustanovio to priznanje u znak sećanja na dva značajna avangardna umetnika iz Zrenjanina i okoline.
Nagrada "Tradicija avangarde" dodeljena je Šijanu za "upečatljiv i visoko samosvojan doprinos ukupnoj art sceni", imajući u vidu ne samo njegov kultni kinematografski opus najšire poznat po dugometražnim igranim filmovima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protiv davitelja" itd, već i višedecenijsko bavljenje neoavangardnim i postavangardnim praksama, od eksperimentalnog filma i psihodeličnog slikarstva do konceptualne umetnosti, kemp kolaža, performansa i umetnosti ponašanja, piše SEEcul.org.

U svim tim oblastima, kako je istaknuto u obrazloženju, Šijanovo stvaralaštvo ostavilo je pravovremen i visoko samosvojan trag, čije reaktuelizovanje na nekoliko značajnih manifestacija, poput retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, nedvosmisleno svedoči o potrebi da se ukupno njegovo delo ne samo još celovitije upozna i dodatno razmotri, nego i da se jasno istakne njegov nesumnjiv avangardni kod, po mnogome bez premca u bar nekoliko linija stvaralaštva kojim se i bavio tokom više decenija.

Nagrada "Tradicija avangarde" biće uručena Šijanu 22. aprila u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu, najavio je pokret Novi optimizam, na čiju je inicijativu i osnovan Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov".

Nagradu će uručiti njen prošlogodišnji dobitnik - pozorišni reditelj Andraš Urban iz Subotice, a tom prilikom u "Zelenom zvonu" biće otvorena i izložba "Filmske poze" o Šijanovom stvaralaštvu, čiji je kustos Nebojša Milenković, autor Šijanove retrospektive u MSUV i nedavno objavljene monografije "Slobodan Šijan: Moraću da skrenem!, Vizuelni eksperimenti 1960 - 2012".

UO Fonda "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" čine književnici Svetislav Basara, Gojko Božović i Vladimir Kopicl, kulturni aktivista i producent Branislav Grubački, lider Novog optimizma, i predstavnik Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Vladimir Vasiljev (predsednik), a odluku o dobitniku doneli su jednoglasno.

U konkurenciji za priznanje "Tradicija avangarde", koje se dodeljuje drugi put za avangardno stvaralaštvo u umetnosti, bili su i književnik Duško Novaković, filmski reditelj Aleksandar Davić i pijanistkinja Branka Parlić.

Nagrada obuhvata novčani iznos od 200.000 dinara, koji su oomogućili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", u kojoj mu je i sedište.

Fond je osnovan radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a cilj mu je da radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena Vujice Rešina Tucića i Vojislava Despotova, dva znamenita neovangardna književnika i multimedijalna stvaraoca, rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini.

Tagovi: Slobodan Šijan, Tradicija avangarde, Andraš Urban, Duško Novaković
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE