GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija i Italija u projektu promicanja akvaponike

Slovenija i Italija u projektu promicanja akvaponike
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U tijeku je i projekt jačanja održive poljoprivredno-prehrambene proizvodnje akvaponikom u okviru prekograničnog programa Interreg Slovenija-Italija.

Ovakav održivi način proizvodnje hrane, koja se koristi za uzgoj ribe i povrća, odnosi se i na model kružnog gospodarstva, koji koristi puno manje vode od tradicionalne prakse.

Akvaponika je održiva metoda uzgoja hrane bez tla u stakleniku koja kombinira akvakulturu i proizvodnju povrća. U sustavu voda cijelo vrijeme cirkulira, a većinu hranjivih tvari povrću osiguravaju odgovarajuće prerađeni riblji izlučevine. Takav uzgoj troši oko 90 posto manje vode od uzgoja u tlu i uzgoja u sustavima u kojima voda kontinuirano teče, kažu dionici projekta čija je svrha širenje spomenutog načina proizvodnje hrane.

Na slovenskoj strani sustav je baziran na slatkoj vodi, a uzgajaju kalifornijsku pastrvu, salatu i mikrozelenje, dok je na talijanskoj strani sustav baziran na slanoj vodi, a uzgajaju brancine, iverke i makroalge. Za salatu su se odlučili jer je najzanimljivija na tržištu tijekom cijele godine, objasnila je prije nekoliko dana na marginama konferencije o održivom Ana Slatnar s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta, koji je jedan od šest partnera projekta. proizvodnja hrane akvaponikom.

I inače je ovaj način uzgoja posebno pogodan za uzgoj lisnatog povrća. Kako je rekao Slatnar, na otvorenom salata uglavnom izraste šest do devet tjedana, ovisno o uvjetima, koji se ne mogu uvjetovati, dok uz akvaponski sustav koji imaju na fakultetu urod dobivaju za mjesec dana.

Osim financijske isplativosti, najveći izazov akvaponike je pokazati ljudima da hrana iz takvih sustava nije ništa manje ukusna. Sada postoji mišljenje da je sve što je vezano za hidroponiku ili akvaponiku vodenasto, bezukusno, kemijski proizvedeno, ali to nije tako jer su ovdje nutrijenti prirodni, a hrana je uzgojena na prirodnom svjetlu, naglasio je Slatnar i dodao da su za uspješnu priču o akvaponici potrebni i zootehničari s ribogojnim znanjem i agronomi s agronomskim znanjem.

Prema riječima voditeljice zadružne proizvodnje u KZ Agraria Koper Patricije Pirnat, ovaj sustav posebno je dobar za degradirana područja i velike gradove, kao i područja gdje je tlo onečišćeno, jer za takvu proizvodnju nije potrebno zemljište. Također vjeruje da će sustav postati još relevantniji u svjetlu klimatskih promjena, jer koristi manje vode, a okoliš za uzgoj je kontroliraniji.

Projekt BeBlue temelji se na rezultatima postignutim u okviru projekta prekogranične suradnje Bluegrass koji je završio 2020. Aktualni projekt koji je započeo u rujnu prošle godine i trajat će do kolovoza sljedeće godine vrijedan je nešto manje od 750.000 eura, koliko iznosit će blizu 600.000 eura doprinosa EU-a.

Tagovi: akvaponika, slovenija, interreg, beblue, hrana, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE